Un dosar de evaziune fiscală, în care este implicată din postura de mână (necesară) de ajutor binecunoscuta firmă Lemuria Fabtrade SRL Tîrgu Neamț, a fost înregistrat, în ziua de 26 martie, pe rolul Tribunalului Neamț. Așadar vor răspunde în fața instanței Bogdan Andrei Ungureanu, în calitatea sa de administrator în fapt al SC Best Green Construct SRL, Valentin Stan și Neculai Desmerdatu – un fost polițist.

Pe scurt, Bogdan Ungureanu a înregistrat în contabilitate achiziții fictive de materiale de construcții de la SC Lemuria Fabtrade, în valoare de 370.000 de lei, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 52.000 de lei.

Firmă anchetată de DIICOT, implicată în evaziune, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTot Bogdan Ungureanu a înregistrat în contabilitatea altei firme SC Green Paper SRL servicii fictive de consultanță, în valoare de 124.000 de lei, în acest caz prejudiciul fiind de aproape 18.000 de lei.

Lemuria Fabtrade SRL este o firmă de ”tradiție” în domeniu, societatea fiind în centrul unei anchete a DIICOT Hunedoara în anul 2013.  Cel care a condus-o și a controlat-o, la un moment dat indirect, este Neculai Desmerdatu, în tandem cu partenerul său Neculai Chiper. La momentul anchetei, Lemuria era suspectată că ar fi produs un prejudiciu de 63 de milioane de lei bugetului de stat.

După percheziţiile făcute în iunie 2013, când au fost duşi la audieri 6 învinuiţi, printre care Chiper şi Desmerdatu, DIICOT Hunedoara anunţa: „În fapt, liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală. Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora. De asemenea,  banii proveniţi din sustragerea de la plata TVA către bugetul consolidat al statului erau reintroduşi în circuitul civil, respectiv pentru efectuarea de tranzacţii ori achiziţie marfă sau erau retrase în numerar de către unii dintre membrii grupării”. (C.M.)

Articolul precedentExpoziţie din colecţia Victor Kirileanu la Biblioteca Judeţeană
Articolul următorPrevizibil: DNA face contestație în dosarul Arsene
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.