0:00

Final de carieră pentru Vițelaru?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Constantin Niță, directorul executiv al Volei Club Municipal Piatra Neamț

Voleibalistul Ciprian Vițelaru, crescut și format de profesorul Dan Gavril a fost exclus doi ani din lotul Clubului Municipal-LPS Piatra Neamț, pentru viață nesportivă dusă în afara terenului. Măsura este una fără precedent în voleiul nemțean, cazul lui Vițelaru fiind unic, până în prezent, care ar putea pune punct carierei de sportiv a lui Vițelaru, la numai 27 de ani.

– Domnule director Constantin Niță, caz fără precedent, la echipa pietreană de volei, prin suspendarea lui Ciprian Vițelaru. Ce s-a întâmplat?

– Pe data de 6 martie Consiliul de Administrație a luat decizia suspendării jucătorului Ciprian Vițelaru, pe termen de doi ani.

– Cine a solicitat supendarea jucătorului și de ce?

– Solicitarea antrenorilor pentru această suspendare a fost făcută după ce au existat numeroase discuții cu jucătorul. Chiar și eu am discutat cu el, pentru a încerca să-l fac să înțeleagă că a devenit jucător titular abia în acest an, iar ani întregi, echipa de volei masculin l-a ținut în spate. Când a venit momentul să ne culegem și noi roadele și când el a devenit titular, ne-a întors spatele. Această atitudine l-a nemulțumit pe antrenorul Dan Gavril, jucătorul fiind format și crescut de el. Atunci, dânsul a venit cu această solicitare, de suspendare a jucătorului pe doi ani de zile.

– Ce sperați prin această suspendare?

– Suspendarea a fost trimisă la Federația Română de Volei pentru ratificare și sperăm ca această suspendare să-l trezească la realitate pe Ciprian Vițelaru și el să revină la o viață normală, nu cu nopți pierdute prin restaurante și baruri, culminând cu prezentarea în stare de ebrietate pentru deplasarea de la Zalău.

– Nu e cam drastică sancțiunea?

– Nu.

– Când v-ați decis că nu mai e cale de întoarcere?

– Pe 1 martie. Pe 28 februarie echipa a plecat din Piatra Neamț, iar pe 1 martie am jucat la Zalăul. Ciprian Vițelaru s-a prezentat în stare de ebrietate când s-a plecat din Piatra Neamț. Eu nu am participat la acest joc și nici când s-a plecat din Piatra Neamț n-am fost prezent, dar antrenorul secund, Nicu Buruș, a vrut la un moment dat să oprească autocarul, să-l dea jos la Lacu Roșu și să-l trimită acasă.

– V-ați gândit la faptul că un jucător ce vine în stare de ebrietate la jocuri poate strica unitatea grupului?

– Sigur că poate strica unitatea grupului. Asta este și solicitarea antrenorilor. Să nu antreneze și alți sportivi din lot în escapade nocturne.

– Colegii lui de echipă v-au spus ceva despre atitudinea lui Vițelaru?

– Vă dați seama că sportivii vin și spun. Nici n-am vrut să-l mai țin pentru că starea lui din autocar le-a creat un disconfort și lor, dar au mai fost și jocuri în care el a jucat destul de slab și asta a creat senzația că n-a fost alături de echipă. Cel mai recent joc, a fost cel cu Galațiul, pierdut cu 2-3, acasă, pentru că a fost martor toată lumea despre starea lui. Neexistând dovezi, nu poți să spui lucrul ăsta, dar dacă joacă lamentabil ai dreptul să gândești și așa.

– Ce se întâmplă de acum cu sportivul?

– El doi ani de zile este supendat și nu este obligat să vină la antrenamentele echipei. Este nevoit să predea locuința de servici și echipamentul. I-am trimis o notificare în acest sens, pentru că antrenorii Dan Gavril și Nicu Buruș nu-l mai doresc în gruparea noastră.

– Era la final de contract?

– Termina contractul în mai

– Dacă vine o echipă în vară și vă spune că plătește o sumă de bani pentru Vițelaru și vă roagă să-i ridicați suspendarea?

– Nu pot să vă răspund la această întrebare. Nu iau eu decizii de unul singur. Trebuie să mă consult cu oamenii din club. Este posibil să i se ridice suspendarea, dacă jucătorul își va schimba atitudinea, dar asta numai Consiliul de Administrație decide și cred că antrenorii vor avea un cuvânt greu de spus.

– E posibil să mai revină la echipă?

– Va fi foarte greu, pentru că antrenorii sunt porniți împotriva atitudinii lui. Nu-l mai doresc în lot. Nu se mai poate nici din punct de vedere tehnic, dacă Vițelaru nu se antrenează. Nu vă mai spun că el a primit și o sumă de bani împrumut de la antrenori. Deci, vă dați seama că a existat întotdeauna o deschidere către rezolvarea problemelor jucătorului. Vorbesc de sume destul de mari, care nu știu dacă vor mai fi recuperate.

– A fost socotit un sportiv aparte, pentru faptul că a fost ajutat, poate, mai mulți ca alții?

– Eu am toată stima pentru el, pentru tatăl lui, fost sportiv și pentru fratele lui, care a jucat fotbal la Ceahlăul. El nu a înțeles această mână întinsă. Păcat de el, că, totuși, la vârsta asta, s-a luat o asemenea măsură împotriva lui. Eu cred că, dacă s-ar fi pregătit, așa cum i-au cerut-o antrenorii, putea să facă față la un nivel de înaltă performanță. Nu vă mai spun că profesorul Dan Gavril l-a luat cu el la echipa națională de volei a României, în ideea de a simți că este sprijinit.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedent”Danirom” Piatra Neamț la Turneul Final din Est al Cupei „Prieteniei” Bergenbier
Articolul următorAventuri cu valutistul Ghineţ şi Poliţia locală