0:00

”Experimentul Pitești”, ultimul lung-metraj în care apare actorul Ion Caramitru, poate fi vizionat de pietreni la Cinema ”Mon Amour” pe 26 aprilie. Realizatorii vor expune în foaierul cinematografului obiecte folosite în timpul producției, între care ceasul lui Ion Caramitru, scenariul și scaunul de tortură folosit în film. Adiacent, expozitia include trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în detenție. La eveniment vor participa online profesorul Andi Daschievici, fiul lui Petru Daschievici (întemnițat la Pitești), și jurnalistul Lucian Merisca, fiul lui Constantin Merisca (un alt student închis la Pitești). Cei interesați sunt invitați la cinema de la ora 18:30, iar filmul începe de la ora 19:00. Proiecția lung-metrajului se va desfășura în scop caritabil și la Casa de Cultură din Târgu Neamț, pe  27 aprilie, cu începere de la ora 17:00, în prezența actorilor și a echipei.

Filmul ”Experimentul Pitești”, proiecție specială la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFilmul începe cu momente din viața socială a anilor ’50 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1949-1954). Prima parte a filmărilor a avut loc la Iași, apoi în Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

„Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest si un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitățile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 11 ani de muncă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei. Facem apel la toate instituțiile statului, companii și persoane private care pot să ne ajute cu distribuția filmului și remunerarea echipei (contact 0747/551721)”, a spus Victoria Baltag, regizoarea filmului. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, apare Ion Caramitru, susținător al acestui proiect. (G.S.)

Articolul precedentL4 Primele 4 clasate s-au distanţat de restul adversarelor; CSM Roman a depăşit suta de goluri marcate
Articolul următorCopil de 4 ani rănit în accident
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.