reclama autocenter

furt lantisor

Femeile din judeţul Neamț sunt învăţate cum să evite tâlhăriile. Poliția Neamț a lansat, ieri, o campanie de prevenire intitulată „Fii prudentă! Poți preveni tâlhăria”. Inițiativa are ca scop informarea potențialelor victime cu privire la modalitățile de prevenire a acestor acte antisociale. Campania se derulează în perioada iulie-august 2013.  În acest sens, reprezentanții Poliției, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, vor participa la întâlniri cu reprezentantele asociațiilor de femei, firme cu număr mare de angajate, asociații profesionale, în vederea transmiterii de informații destinate prevenirii tâlhăriilor prin smulgere. Totodată, vor fi distribuite materiale informativ-preventive cu recomandări, pentru a reduce riscul de a deveni o victimă a acestui tip de jaf. Campania care se desfășoară la nivel național vine pe fondul înmulțirii acestor infracţiuni în perioada verii.

Statistici cu și despre tâlhării

La nivelul județului Neamț, din statisticile relizate de polițiști, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă o creștere cu 5 fapte de tâlhărie la infracțiunile sesizate, de la 70 la 75. În ceea ce privește infracțiunile confirmate din sesizări, anul acesta au fost comise 67, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost identificate doar 64. Din punct de vedere teritorial, cele mai multe tâlhării (30) au fost înregistrate în mediul urban. În mediul rural, au fost înregistrate doar 24 de evenimente. Din cele 54 de tâlhării, 30 au fost comise pe stradă. În Piatra Neamț au comise 18 astfel de fapte, în Roman au fost 8 tâlhării și în Târgu Neamț 4. În mediul rural au fost înregistrate 16 acte de tâlhărie (Borlești, Urecheni, Gârcina, Sagna și Icușești). Cel mai des mod de operare este lovirea victimei urmată de smulgerea de bunuri, obiecte sau de valori. Reprezentanții IPJ Neamț spun că toți autorii identificați sunt bărbați. Orele la care au fost operate cele mai multe tâlhării sunt cuprinse în intervalul 19-20 și 23-02. De asemenea, în zilele de marți și miercuri, se înregistrează cele mai multe evenimente.

Sfaturi utile

IPJ Neamț a oferit și câteva sfaturi referitoare la siguranța femeilor. „A venit anotimpul călduros și victimele femei poartă la vedere diferite bijuterii și trebuie să aibă în vedere aspectele de prevenire a acestui gen de tâlhării. Femeile ar trebui să aibă mai multă grijă pe stradă, să fie prudente cu expunerea bijuteriilor și a poșetelor, să nu fie afișate ostentativ. Să folosească telefonul mobil cu grijă. Eu recomand femeilor să țină poșeta strânsă pe lângă corp. În cazul în care doamnele observă că sunt urmărite pe stradă le recomand să folosească un anumit tertip. Poți să traversezi strada, pentru a vedea dacă acea persoană te urmărește. Totodată, femeile și nu numai trebuie să aibă grijă să nu urce în lift cu persoane necunoscute”, a precizat agent şef Veronica Vântu.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCăminul de la Liceul 1, la mila… conservării
Articolul următorLeoreanu: “Şi familia mea are dreptul să trăiască”