* 82 de gravide minore sunt în evidența Comisiei pentru Protecția Copilului
* cele mai multe sunt din zona Pietrei – 43, în timp ce Romanul are 25 în evidență, iar Târgu Neamț 14
* a crescut și numărul copiilor abandonați în spitale
Despre copilele care ajung să nască prunci, deși n-au intrat bine în adolescență, s-a scris și se va mai scrie, probabil cât e lumea. Fenomenul este cunoscut, autoritățile zic, presa scrie, copilele continuă să aibă copii. Situația este tot mai îngrijorătoare în dreptul județului Neamț, fiindcă, după cum arată raportările oficiale, (in)activitatea instituțiilor competente să ia măsuri în acest domeniu își arată mai degrabă colții decât roadele.
În primul semestru al anului 2014, la spitalele din județ au fost luate în evidență 82 de gravide minore. Din acestea, cele mai multe sunt în atenția celor de la Spitalul Județean de Urgență, fiind pe zona Pietrei: 43 de puștoaice însărcinate. Din zona Romanului sunt luate în evidență la spitalul municipal 25 de copile însărcinate, iar la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț sunt 14. Deși indicatorii se păstrează încă la nivelul a doar două cifre, situația este cu atât mai gravă cu cât se demonstrează astfel fie că programele de prevenire și conștientizare nu sunt făcute cum trebuie, fie nu ajung unde trebuie. Iar despre educația sexuală… aparent dă rezultate o dată la 9 luni.
Mame minore
Tot aferent primului trimestru al acestui an, datele arată că Spitalul județean și Spitalul Roman au sesizat Compartimentul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor aflați în situații de risc din cadrul DGASPC Neamț că sunt deja 47 de mame minore. ”Putem afirma că ne confruntăm în continuare cu un număr mare de gravide aflate în risc social, mai ales minore și mame minore deopotrivă. În vederea prevenirii abandonului, se impune o mai mare implicare din partea autorităților publice de la nivelul comunităților locale și identificarea de soluții pentru înființarea de servicii menite să sprijine gravidele și mamele cu risc social”, se arată în raportul Comisiei pentru Protecția Copilului, a cărui președinte este secretarul de județ Daniela Soroceanu.
Cât s-a făcut până acum în acest domeniu o arată același raport: ”S-a constatat că anul acesta, în perioada semestrului I, numărul copiilor cu risc de abandon este mai mare decât în 2013, din aceeași perioadă, și anume 38 de copii anul acesta față de 23 de copii cu risc de abandon anul trecut. Totodată, prin acțiunile de prevenire a abandonului copilului din unitățile sanitare și/sau din familie, desfășurate de reprezentanții DGASPC Neamț în colaborare cu asistenții sociali din cadrul primăriilor și spitalelor din Neamț, în acest semestru 19 copii au fost integrați în familia biologică/lărgită. Mamele provin în mare parte din mediul rural: Vânători Neamț, Mărgineni, Piatra Șoimului, Bahna etc., dar și din mediul urban. Analiza situației mamelor care și-au abandonat copiii în maternitate relevă faptul că nivelul social și economic al acestora este foarte scăzut, la aproape 90% dintre persoanele vizate. Motivele abandonului sunt diverse: lipsa de maturitate a mamelor și incapacitatea de a se descurca singure, probleme personale sau emoționale etc.”
În primele 6 luni ale lui 2014, din totalul de 2014 gravide, 122 sunt considerate în risc social (risc de abandon), din care 76 în Spitalul Județean, 34 în Spitalul Municipal Roman și 12 în Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.
Copii părăsiţi de mame
38 de copii au fost părăsiți de mame în secțiile de neonatologie sau pediatrie ori au fost găsiți abandonați de primării. Cazurile au fost sesizate de SJU Neamț (22), Spitalul Roman (9), Spitalul Târgu Neamț (3), Spitalul Județean Bacău (1 caz), Primăria Țibucani (1 caz), Spitalul București Sector 2 (1 caz) și Primăria Piatra Neamț, care a sesizat un caz mamă-copil. Din acești 38 de copii, 19 au fost integrați în familia biologică sau extinsă, după o serie de consiliere socială și psihologică a adulților, 9 copii au fost dați în plasament familial, iar 3 în plasament la asistent maternal profesionist. Două cazuri sunt încă ”instrumentate de către specialiștii DGASPC Neamț în vederea integrării în familie, între timp minorii fiind spitalizați la secțiile de pediatrie ale unităților sanitare județene”.
Reținem că, potrivit HG 323, din 2007 avem un Plan Național de acțiune privind prevenirea abandonului copilului de către familie, că avem direcții și compartimente, comitete și comiții, că avem rapoarte și, cel puțin în primele 6 luni ale lui 2014, avem mulți copii cu copii și mulți copii care așteaptă copii.
Dana OSTAHIE