Primăria municipiului Roman a organizat, în perioada 25-27 august, o nouă ediție a Festivalului Tradițional al Meșteșugarilor – Zilele Diasporei, în parcarea din zona Colegiului Național ”Roman-Vodă”. Cu acest prilej, la Roman au fost prezenți meșteri populari, care au adus aproape de romașcani tradiția olăritului, pe cea a țesutului, a pielăriei, a sculpturii în lemn și altele. Au fost parcuri de distracție și terase de alimentație publică. Prin această manifestare, administrația publică locală a dorit  să-i aducă laolaltă pe romașcanii care vor să se bucure de ultimele zile de vară, de concediu, să socializeze și să se distreze.

Pentru acest eveniment, Primăria municipiului Roman nu a cheltuit niciun ban, toate costurile fiind suportate de o firmă cu care administrația locală a încheiat un parteneriat, punând-i la dispoziție gratuit spațiul de desfășurare al evenimentelor și asigurându-i utilitățile.

Primarul și viceprimarul Romanului au inaugurat manifestarea din acest an printr-o trecere în revistă a standurilor  producătorilor.

Ne aflăm la deschiderea Târgului Meșteșugarilor, care este un festival organizat sub egida manifestărilor Zilele Diasporei”, a declarat primarul Lucian Micu. ”Astfel, am readus la Roman meșteri populari și vrem să le arătăm tinerilor tradițiile autentice românești și, de asemenea, să oferim romașcanilor, atât celor care au venit din străinătate, dar și celor de acasă, trei zile de spectacole și de voie bună. Avem artiști care nu au mai fost în trecut la Roman. Încercăm, practic, ca, de la un eveniment cultural la altul, să aducem artiști care nu au mai trecut pe la Roman. Trebuie să reamintim că întreaga manifestare nu a presupus costuri din partea  bugetului local. Noi am pus la dispoziție doar terenul aferent desfășurării acestei manifestări și plata utilităților, toate celelalte cheltuieli fiind suportate de organizator. Vremea este bună, îi așteptăm pe romașcani într-un număr cât mai mare! Am observat că, încă de la deschidere, există un anumit trafic al romașcanilor pe la comercianți; îi așteptăm și diseară, în zona de alimentație publică și, de asemenea, în zona scenei. Am amplasat scena, după cum am anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un loc în care să nu deranjeze traficul rutier. Vom experimenta cu această ocazie dacă este o locație potrivită, pentru a nu  mai bloca centrul și în ceea ce privește alte manifestări pe care le gândim în viitor”.

În fiecare din cele trei zile, începând de la ora 17, în piața Roman-Vodă s-a putut asculta muzică ambientală, iar de la ora 19, s-au derulat concertele cu artiști consacrați, de talie internațională. Vineri, 25 august, pe scenă au urcat membrii Ansamblului ”Cununa Muntelui”, Ștefan Enășel și Lorena. Sâmbătă, 26 august, de la ora 19.30, a cântat cunoscutul Fuego. Recitalul său, îndelung aplaudat de romașcani, a fost urmat de un miniconcert susținut de Anastasia Elena Radu, participantă la Vocea Germaniei și Next Star România, după care au evoluat artiștii din Ansamblul ”Gospodarii de la Asău”, Jull și Bambi. Duminică, 27 august, în ultima seară de festival, au susținut recitaluri Laura Haidău, Nosfe și Shift.

Amplasarea echipamentelor și standurilor comerciale și teraselor de alimentație publică s-a făcut în acest an în parcarea din fața Colegiului Național ”Roman-Vodă”. Ideea organizării la sfârșitul lunii august a unei manifestări dedicate diasporei arată că administrația publică locală vrea să-i strângă împreună pe toți romașcanii care vor să se bucure de ultimele zile de vară, și localnici, dar și ”stranieri”.

Festivalul Tradițional al Meșteșugarilor – Zilele Diasporei, desfășurat în perioada 25-27 august, s-a încheiat fără evenimente neplăcute. Conform statisticilor autorităților, în cele trei zile de distracție și voie bună, la activitățile desfășurate în centrul municipiului au luat parte aproximativ 6.000 de persoane. Conducerea Primăriei municipiului Roman ia în calcul organizarea acestor manifestări pe viitor în parcarea de lângă Colegiul Național ”Roman Vodă”, pentru a se evita blocarea circulației autoturismelor pe centrul orașului.

La finalul festivalului, primarul Lucian Micu a conchis: ”Evenimentele au adus un plus de valoare orașului nostru. Pe lângă întâlnirea pe care am avut-o cu românii care lucrează în străinătate și pe care eu o consider o reușită, le-am adus la cunoștință celor care doresc să se repatrieze soluțiile de finanțare pentru deschiderea unor afaceri și despre deschiderea biroului special din primărie pentru informarea lor. La sfârșitul săptămânii, am avut cele trei zile de sărbătoare dedicate celor din diaspora, dar la care au participat peste 6.000 de romașcani, din estimările Jandarmeriei. Am adus artiști pentru toate vârstele și pentru toate gusturile și eu sper că romașcanii s-au simțit bine. Am discutat, în serile de serbări, cu foarte mulți cetățeni și am înțeles că oamenii sunt mulțumiți de soluția pe care am găsit-o de a schimba amplasamentul scenei și a nu mai bloca artera de circulație. Cred că și în viitor vom utiliza această amplasare, care avantajează pe toată lumea”.

Pe pagina sa de facebook, primarul Lucian Micu a postat, printre altele: ”Vă mulțumesc tuturor pentru deschiderea arătată, pentru opiniile și sugestiile pe care mi le transmiteți și pe care eu le consider de un real ajutor!”.

Articolul precedentAnca Movilă (DSP): „Interesul meu este să asigur funcţionarea instituţiei, la standarde europene”
Articolul următorTârgu-Neamţ: Cerşetoria mascată în plin avânt! FOTO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.