0:00

“Festivalul Toamnei”, sâmbătă și duminică la Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Romanul este gazda, în acest final de săptămână, al celui mai mare eveniment al anului – “Festivalul Toamnei”, o tradiție, dar care anul acesta este desfășurată sub egida sponsorului Zahăr Mărgăritar, produs al companiei Agrana, cu sediul central la Roman. Festivalul va avea loc sâmbătă și duminică, adică pe 5 și 6 octombrie, intrarea publicului fiind liberă, iar accesul fiind permis între orele 10 și 22.30. În schimb, traficul în centrul municipiului va fi închis încă de vineri, astfel încât organizatorii să poată amplasa scena pe care vor cânta și dansa ansamblurile din țară, iar bucătarii să-și poată amenaja standurile. Asta deoarece la Roman, festivalul va avea un specific gastronomic, iar aproape toate produsele vor fi preparate în fața spectatorilor. Din străinătate vor fi prezenți participanți din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Grecia și Croația.

Festivalul va fi axat în special pe prepararea produselor de toamnă, de la procesarea fructelor, legumelor, a cărnurilor şi a băuturilor. Toți cei care vor veni în centrul municipiului, vor putea fi martori și la un concurs profesional de gastronomie, unde juriul va fi compus din specialiști din străinătate, iar premianții vor fi răsplătiți cu diplome recunoscut în peste 93 de țări.

La standul cu țesturi, sunt așteptați Chef Niculae Nicolae (Bucureşti) și Andraș Mate (Arad), care vor produce diverse plăcinte şi pâini din zonele: Muntenia, Oltenia, Dobrogea. Cine poftește la lecho cu legume şi cârnaţi, gogoşi cu dulceaţă, gomboţi cu prune trebuie să se oprească la standul cu plite, unde îi vor aștepta bucătari din Cluj. Preparate din carne de oaie și de porc se vor regăsi la standul Grill Masters Of Flames: Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti), Chef Sorin Berar (Cluj), Chef Adrian Neag (Făgăraş). Nici proțapurile nu vor lipsi, unde se va pregăti mielul sau frigărui la metru, iar chefi vor fi Mihai Cândea  din Arad și Florin Sobaru, din Ineu.

La standul cu ciaune se vor pregăti ciorbe, supe, tocănițe, iar la dispoziția vizitatorilor vor sta specialiști din Târgu Mureș, Cluj, Iași, Ungaria sau Italia. Tot capitala Moldovei va fi gazda standului cu cuptoare, unde se vor prepara diverse mâncăruri şi prăjituri la tavă, iar Târgu Mureș va reprezenta standul cu Cuptoare de pâine.

Standul cu Grill-ul Kadai (Indian), cu Chef Nicolae Stan (Braşov), va oferi frigărui pe săbii medievale. De la eveniment nu va lipsi standul militar, unde invitații își pot aminti de mâncarea oferită la popote, cum ar fi fasole cu afumătură, orez cu carne de porc şi sos de roşii, ciorbă de cartofi cu ceapă şi cârnaţi afumaţi. De asemenea, gazda – la Standul Zahăr Mărgăritar, Chef Şipoş Dorel (Târgu Mureş) va prezenta piese din zahăr şi diverse deserturi de restaurant şi cofetărie.

Până joi, peste 12 echipe de bucătari s-au înscris la competiția Cupa Zahăr Mărgăritar, certificată de World Association of Chefs Societies. Concurenţii vor participa la stand, iar comisia de evaluare va fi compusă din maeştri străini. Se vor premia locurile I, II, III + cupă de categorie, iar echipa cu punctaj maxim acumulat la mai multe categorii va câştiga Cupa Mărgăritar 2013.

O noutate o reprezintă prezența la Roman a Organizației Somelierilor din România (OSR), care va lansa proiectul „Şcoala Vinului”. Somelierii, coordonaţi de Preşedintele Marian Timofti, vor realiza cursuri gratuite pentru publicul spectator în vederea cunoaşterii asocierii dintre vinuri şi mâncăruri, sesiuni de degustare. Cursurile vor avea loc zilnic între orele 12 şi 18.

De asemenea, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) va lansa muzeul arhaic în aer liber – prezentarea mai multor obiecte de muzeu: care pentru boi, care pentru cai, sania principelui Transilvaniei, sanie ţărănească, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu 2 roţi, roata de moară, butoaie pentru vin, piatra de ascuţit cuţite, moară de porumb, putină pentru brânză, putină pentru unt, piuă de stejar, semănătoare, prăşitoare, presă de cartofi, nicovală pentru cizmari, nicovală pentru fierari, foale, butoi pentru murături, presă pentru mierea de albine, covată pentru aluat, covată pentru saramură, perie pentru lână, răzătoare de varză din tablă de bronz, presă pentru carne, presă pentru varză, potcoave pentru cai, vase din lut, şube din lână de oaie, furcă din lemn cu 4 braţe.

Un invitat special este maestrul Sigety Mihaly, care va găti un meniu complex cu specific maghiar: ciolan la grill, tocană de creste şi fudulii de cocoş, tocană de oaie, gulaş cu carne de vită, peşte prăjit, cârnaţi din carne de porc, frigărui, murături de casă, pâine de casă etc.

Atmosfera va fi întreținută de: Ansamblul Folcloric “Mlădiţe Tămăşene“, Dansuri tradiţionale cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, Ansamblul Folcloric „Doina Ceahlăului“, Ansamblul Artistic „Areti“ – Uniunea Elenă din România, Organizaţia Comunităţii din Roman, Trupa “Hanului Ancuței“, Ansamblul Folcloric „Toporaşul“, Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Neamţ, Ansamblul Folcloric „Codrii Ceahlăului“. Concerte de muzică populară vor oferi Ghiţă Dandu, Formaţia Senzor, Ştefan Enăşel, Radu Eugen Ciucanu, Alexandra Antoche, Nelu Sârbu, George Cojocărescu. (C. MATEI)

Articolul precedentCele mai frumoase poezii româneşti: Rugăciune
Articolul următorLicitație nouă pe salubrizare