Festivalul „Lada cu Zestre”, la a XIII-a ediție (25-27.05), ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVineri, 25 mai, se deschide la Piatra Neamț a XIII-a ediție a Festivalului „Lada cu Zestre”. În acest an, cei peste 80 de participanţi – reprezentând zone recunoscute pentru păstrarea tradiţiei, inclusiv din Republica Moldova – vor expune piese reprezentative pentru domeniile artei populare: port popular, textile de interior, ceramică, împletituri din diverse materiale, ouă încondeiate, măşti, podoabe, icoane pe sticlă şi lemn, jucării din lemn, obiecte din os sau instrumente muzicale.

„Conceput iniţial numai ca un târg de meşteri populari, evenimentul s-a diferenţiat treptat de manifestările de profil din ţară prin complexitate, cuprinzând şi lansări de carte pe teme de etnografie, conferinţe, expoziţii şi simpozioane. De asemenea, în fiecare an am propus o temă nouă: civilizaţia lemnului, arta lutului, arhitectura, arta religioasă sau copilăria în satul tradiţional, încercând să refacem astfel universul rural tradițional. În  anul Centenar al Unirii, specialişti de la muzee renumite din ţară aduc în atenţie câteva monumente sau tradiţii din tezaurul național, sub genericul «Patrimoniu etnografic românesc». Ne-am gândit ca de astă dată să participe, din nou, cei mai apreciaţi din ediţiile precedente, dar şi să-i încurajăm pe tinerii care lucrează piese de artă populară să-şi facă un renume”, a declarat muzeograf Florentina Buzenschi.

Se vor decerna următoarele distincţii: Premiul pentru creaţie în arta populară şi Premiul pentru promovarea artei populare, acordate de Consiliul Judeţean Neamţ, şi Premiul „Neculai Popa„, iniţiat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în memoria renumitului creator popular de la Târpeşti. În plus, anul acesta, Adunarea generală a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova se va desfăşura în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zeste”.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 25 mai, ora 12:00, în prezenţa oficialităţilor şi în acordurile ansamblurilor artistice „Dor vânătorean” şi „Floare de colţ” ale Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Organizatorii festivalului sunt: Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Piatra Neamţ și Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

Programul manifestărilor:

Festivalul „Lada cu Zestre”, la a XIII-a ediție (25-27.05), ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPliant cu informaţii detaliate:

Festivalul „Lada cu Zestre”, la a XIII-a ediție (25-27.05), ZCH NEWS - sursa ta de informații(ZCH NEWS)

Articolul precedentZilele Spitalului Roman – a treia ediție
Articolul următorO tânără foarte beată a intrat, cu mașina, într-o căruță
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.