festival ceahlaul 2016 afisFestivalul Internaţional de Folclor “Ceahlăul”, ediţia a XIX-a, are loc, anul acesta, în perioada 5-10 august. “Manifestarea a fost creată în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa”, menţionează organizatorii. De-a lungul celor 18 ediţii de până acum, au participat peste 100 de ansambluri folclorice, din 28 de ţări. Festivalul “Ceahlăul” este unul itinerant, în afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, manifestări având loc şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău. Astăzi, vă prezentăm trei dintre formaţiile participante:

EGIPT: GRUPUL DE DANSURI POPULARE „QENA”

festival ceahlaul qena egiptGrupul de Dansuri Populare „Qena” din orașul Qena/Kena, situat în partea superioară a Egiptului, este unul dintre ansamblurile care activează sub egida Ministerului Culturii din această ţară. Formaţia a fost înfiinţată în 2001 şi a ajuns, în prezent, la un număr de cincizeci de membri, precum şi la un palmares bogat, cu participări la festivaluri în ţară şi străinătate. Printre acestea, se numără Ismailia International Festival for Folk Art, Egipt (2004), Săptămâna Culturală Egipteană în Uzbekistan (2006) şi Azerbaidjan (2007), International Festival of Folk Arts, Canada (2008), African Dance Festival, Rwanda (2010), World Dancers Festival, Grecia (2010) şi Indonesia (2012), World Art Festival, Italia (2013), The International Festival for Drums and Traditional Arts, Etiopia (2016).  Grupul a participat şi la festivaluri internaţionale în ţări arabe, precum Oman, Iordania, Libia sau Sudan. Trei ani la rând, între 2004 şi 2006, a fost câştigător al premiului I la un festival local în Egipt. Formaţia se constituie într-un adevărat mesager al artelor din zona superioară a Egiptului, reprezentată de “Tahteeb” (un dans cu nuiele) şi de ceramica de Qena.

SERBIA: Ansamblul Folcloric „KUD SOKO” Bujanovac

festival ceahlaul kud sokoAnsamblul Folcloric „KUD Soko” a fost înfiinţat pe 12 iulie 2013, în cadrul Societăţii Cultural Artistice „Soko” din Bujanovac. Coregraful Nenad Mitic a fost cel care a avut iniţiativa înfiinţării unui ansamblu folcloric local şi, în scurt timp, a creat o adevărată echipă care şi-a început activitatea la Casa de Cultură din Bujanovac. Ansamblul are acum aproximativ două sute de membri, împărţiţi în cinci categorii de vârstă. Repertoriul include zece momente coregrafice complexe, care acoperă întreg teritoriul Serbiei, precum şi câteva din regiunile fostelor ţări iugoslave. Palmaresul Ansamblului numără participări la importante festivaluri în Serbia, Cehia, Macedonia şi Muntenegru. În luna iulie 2015, oraşul Bujanovac a fost gazda primului Festival Internaţional de Folclor, printre ţările invitate numărându-se Macedonia şi România. În august 2015, Ansamblul a participat la Festivalul Internaţional de la Bosilegrad, unde a ocupat locul al treilea într-o competiţie la care au concurat cincizeci de formaţii din Serbia şi din Europa. Obiectivul declarat al formaţiei este atât promovarea folclorului şi a tradiţiilor din regiunea pe care o reprezintă, cât şi promovarea folclorului din întreaga zonă de sud a Serbiei.

ROMÂNIA: Ansamblul Folcloric Aromân „DOR” Sarighiol De Deal

festival ceahlaul dor tulceaAcum 38 de ani, la Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, a luat fiinţă Ansamblul Folcloric Aromân de Cântece şi Dansuri, format din patruzeci de tineri entuziaşti, dansatori, solişti vocali şi instrumentişti. Conducătorul Ansamblului, Dumitru Caimacan Popescu, profesor drd. inginer şi director de şcoală, s-a identificat, încă din primele momente, cu visele şi aspiraţiile noului colectiv. Personalităţi în domeniu (Tita Sever, Elise Stan, Gheorghe Baciu, Emilia Comişel şi mulţi alţii) au apreciat elogios, în decursul anilor, interpretarea artistică şi autenticitatea Ansamblului, în spectacole sau festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale. Formaţia a evoluat pe numeroase scene ale ţării (Bucureşti, Baia Mare, Bistriţa, Constanţa, Rădăuţi, Iaşi, Braşov, Zalău, Slatina, Tulcea, Botoşani, Suceava) şi a avut apariţii în mai multe emisiuni culturale de radio şi televiziune. În perioada anilor 2013-2015, Ansamblul a susţinut peste 80 spectacole, obţinând Marele Premiu – Trofeul „Regele Brazilor”-, la Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”, Bistriţa-Năsăud şi Marele Premiu la Festivalul „Serbările Deltei” de la Sulina. Director şi instructor al Ansamblului Folcloric Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal este prof. drd. ing. Dumitru Caimacan Popescu. (ZCH NEWS; sursa: Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”)