Fdl16 frontFestivalul de lăută din Cetatea Neamț, ajuns  la cea de-a VI-a ediție, debutează, vineri, 19 august, cu începere de la ora 16:00, în Sala Sfatului din Cetatea Neamț.

Manifestarea se va desfăşura, în perioada 19-22 august, având drept oaspeţi reputaţi muzicieni din România: Claudiu Lobonţ, Olivia Iancu și Costin Soare, dar și din Italia: Massimo Marchese.

“Sala Sfatului din semeața cetate de hotar așteaptă melomanii de la ceasurile 7 ale serii cu concerte de lăută și recitaluri de poezie medievală. Stihurile vremurilor de mult apuse vor prinde viață între zidurile cetății de hotar grație jupânițelor din Ordinul Mușatinilor (Ținutul Rădăuților) și domnițelor din Ordinul Basarabilor (Klausenburg)”, precizează organizatorii.

La această ediție, va debuta și Academia de Lăută, ce va fi găzduită tot de Cetatea Neamț, și care va oferi, în cele 3 zile de festival, sesiuni de cursuri de inițiere în tehnica lăutei și cunoaștere a vastului repertoriu scris pentru lăută. Cuhniile și Iatacul Domnițelor vor oferi liniștea necesară tinerilor chitariști români (elevi și studenți) ce participă la aceste cursuri ce constituie o premieră în România.

De asemenea, tot în cadrul Academiei de Lăută, luni 22 august, va fi organizat un masterclass realizat de dott. Massimo Marchese pentru muzicienii români cu nivel avansat de studiu.

Manifestarea, aflată sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național, este organizată de Centrul Cultural Petre Țuţea, Societatea Română de Lăută, Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț. (M. CONSTANTINESCU)