pietricica turism

O fată de 15 ani a fost căutată de o “armată” de oameni, după ce-a fugit în pădure, între comunele Dagăța și Pâncești, în ziua de 17 martie. Adolescenta a avut o discuție în contradictoriu cu mama sa, împreună cu care se deplasa prin localitatea Tăpălăi și, la un moment dat, s-a supărat atât de tare încât a luat-o la fugă spre pădure. Femeia n-a reușit s-o ajungă din urmă, așa că a anunțat poliția.

“Din momentul în care am fost sesizați, au fost constituite echipe de căutare, împreună cu lucrători din cadrul detaşamentului ISU Roman, fiind efectuate verificări atât pe raza localităţii Tălpălăi, cât şi în pădurea dintre comunele Dagâţa şi Pânceşti”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

“În sprijinul polițiștilor a intervenit și câinele de urmă IUC din dotarea Poliţiei Roman, alături de conductorul său. După circa 3 ore de căutări, minora a fost depistată în apropierea locuinţei sale din localitatea Dagâţa, fiind preluată și încredinţată familiei”.

În contextul în care disputele dintre părinți și copii stau, de cele mai multe ori, la baza deciziei adolescenților de a fugi de acasă, polițiștii au formulat câteva recomandări pentru adulți:

  • fiţi fermi cu copilul dvs., dar nu agresivi;
  • asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
  • atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
  • alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
  • când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, psiholog, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret, poliţie), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor. (C.M.)