Din ianuarie 2019 sunt impuse restricții pentru zilieri. Un act normativ emis la finalul anului 2018 reduce de la 15 la 3 domeniile care mai pot utiliza zilieri. Rămân doar agricultura, silvicultura și pescuitul. Mulți nemțeni și-au câștigat traiul zilnic, muncind în ultimii șapte ani cu ziua.

“Sunt peste 21.500 de zilieri înregistrați în județul Neamț din anul 2011 până acum. OUG 114/2018 mai permite, din acest an, utilizarea zilierilor în trei domenii: agricultură, vânătoare și servicii conexe, silvicultură cu excepția exploatărilor forestiere și pescuit și acvacultură. Intenția legiuitorului este de a crește ponderea forței de muncă angajată prin contracte individuale de muncă”, a declarat juristul Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Normativul amintit mai impune ca zilierii să nu muncească mai mult de 25 de zile continuu pe lună. Inspectorul șef Popescu mai menționează că “un zilier nu va mai putea cumula decât 120 de zile pe an, indiferent la câte firme, beneficiari lucrează”. Până acum, norma maximă era de 90 de zile la un singur angajator și 180 de zile pe an cumulate în activitățile sezoniere. (C.I.)