Copleşiţi de reclamaţii de la bicicliştii deveniţi pietoni, poliţiştii din Iaşi au elaborat un set de recomandări, menite să descurajeze hoţii, care, de altfel, n-au fost prinşi:

  • Alege un sistem antifurt cu protecţie sporită: mare parte a furturilor de biciclete sunt comise prin tăierea cu un cleşte a lanţului de prindere. Pe piaţă sunt sisteme antifurt care au o rezistenţă mare şi nu pot fi rupte/ tăiate cu uşurinţă. În acest fel, acţiunea potenţialilor infractori este îngreunată şi sunt descurajaţi de zgomotul pe care îl produc atunci când încearcă să fure o bicicletă (recomandate pentru cei care lasă bicicletele în scări de bloc, uscătoare sau alte locuri de acest gen, dar nu numai). Chiar dacă aceste sisteme sunt mai scumpe, te pot feri de necazuri;
  • Pe stradă, parchează bicicleta într-un loc circulat, frecventat de oameni. Hoţii evită să acţioneze în astfel de situaţii.
  • Manifestaţi atenţie atunci când observaţi în scara blocului persoane necunoscute. Reţineţi semnalmentele şi, dacă aveţi suspiciuni întemeiate cu privire la prezenţa acestora, sesizaţi imediat poliţia.
  • Chiar dacă stai la casă şi ai curte, bicicleta nu trebuie lăsată la vedere şi în apropierea porţii de acces. Nu îi subestima pe infractori!

Recomandarea noastră suplimentară este să nu-i subestimăm nici pe poliţişti. Chiar dacă n-au prins hoţii, nici măcar pe cel care a reuşit să fure, silenţios, două biciclete lăsate la etajul V, pe casa scării unui bloc, cel puţin sunt amuzanţi.

Un copac a băgat două case în beznă

Vijelia de joi după-amiază a făcut o singură „victimă” în judeţul Neamţ: un copac de pe strada Mihai Viteazu, din Târgu Neamţ. Bătrân şi încercat de vântul puternic, arborele a cedat în cele din urmă şi a căzut peste braşamentele electrice a două gospodării. Primii care au intervenit au fost pompierii militari, chemaţi să taie copacul şi să „elibereze” firele de curent, dar şi carosabilul. După ieşirea din scenă a gradaţilor, a venit rândul specialiştilor de la E On să rezolve problema până la capăt.

Poliţiştii din Borca s-au „împiedicat” de fix 27,89 mc de lemn

Aflaţi în patrulare, cu scopul precis de a „preveni şi combate delictele silvice”, poliţiştii din Borca s-au „împiedicat”, în seara de 9 iulie, de o grămăjoară de copaci, care măsura exact 27,89 metri cubi, şi era depozitată în Sabasa, punctul Bapşa. Nu departe de copacii doborâţi, agenţii au dat peste harnicul mânuitor de drujbă – un bărbat de 60 de ani din Farcaşa. Bineînţeles că omul nu avea aprobare de nicăieri, iar niciunul din copacii doborâţi nu era marcat.

„Cantitatea de 27,89 mc lemn rotund răşinoase a fost confiscată şi predată în custodia pădurarului de canton, urmând a fi transportată spre depozitare la Ocolul Silvic Borca, iar bărbatului i-a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

C. MIRCEA