ACTUALIZARE Familia blestemată: femeia şi-a omorât bărbatul, copilul s-a sinucis OPINIA DGASPC, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiACTUALIZARE: Ca urmare a verificărilor efectuate de DGASPC Neamț în cazul sinuciderii adolescentului Claudiu Samoilă, au reieșit următoarele:

Claudiu Constantin Samoilă, în vârstă de 15 ani, din Hangu, a fost rezident în cadrul Complexului de Servicii Ion Creangă Piatra Neamț din septembrie 2015.

Din anul 2013, după arestarea mamei sale prentru comiterea infracțiunii de omor, băiatul a rămas fără ocrotire părintească iar cazul său a ajuns în atenția DGASPC Neamț. Ca urmare a atașamentului manifestat de copil față de bunicii materni, DGASPC a solicitat instanței dispunerea plasamentului familial la aceștia. Pe durata plasamentului, copilul a fost consiliat periodic de specialiștii DGASPC Neamț.

Ca urmare a vârstei înaintate dar și pentru că minorul fusese admis la un liceu din Piatra Neamț, bunicii au renunțat să-l mai țină pe băiat în plasament, iar în aceste condiții, DGASPC Neamț a solicitat instanței Tribunalului Neamț înlocuirea măsurii plasamentului familial cu plasamentul într-un serviciu rezidențial, în speță la CS Ion Creangă. „Ținând seamă de faptul că bunicii sunt înaintați în vârstă, respectiv Onu Gheorghe de 75 de ani și Onu Maria de 68 de ani, minorul în cauză nu le dă ascultare și încearcă să iasă de sub tutela lor. Acest fapt a rezultat atât din ancheta socială cât și din caracterizarea întocmită de către reprezentanții Școlii Hangu de unde reiese că minorul nu respectă regulamentul școlar, absentează frecvent de la cursuri, bunicii fiind depășiți totalmente de situația creată de nepotul lor. În consecință, instanță înlocuiește plasamentul la bunicii materni cu plasamentul la Complexul de Servicii Ion Creangă“, se arată în sentința nr. 1673 emisă de Tribunalul Neamț pe data de 25 septembrie 2015.

În iulie și august 2015 băiatul a fost trimis în excursie la munte și în tabără la mare, la Eforie Sud, împreună cu alți copii din sistemul de protecție din județ pentru a se integra mai ușor.

După admiterea copilului în centru acesta a fost inclus într-un program de consiliere psihologică personalizat, adaptat nevoilor lui. Pe parcursul consilierii, adolescentul nu a manifestat tendințe suicidale.

Mama sa, aflată în penitenciar, a încercat să mențină legătura cu el prin intermediul scrisorilor dar copilul a refuzat să-i răspundă, mama fiind ținută la curent de conducerea centrului despre situația fiului ei. Băiatul păstra legătura însă cu bunicii materni de care era atașat și de aceea a primit învoire pentru a-și petrece vacanța de iarnă la ei în perioada 19.12.2015-10.01.2016.

Bunicii au anunțat conducerea centrului Ion Creangă despre dispariția nepotului lor pe data de 26 decembrie, imediat fiind anunțată și poliția.

„Moartea unui copil este o tragedie de neimaginat pentru oricine, iar sfârșitul nedrept al acestui adolescent mult prea greu încercat de viață ne-a îndurerat profund. Este primul caz de acest gen cu care ne-am confruntat în sistemul de protecție și ne dorim din suflet să fie ultimul. Transmitem familiei cele mai sincere condoleanțe și puterea de a trece peste această nenorocire“, a declarat Dan Marian Lospa, director general adjunct al DGASPC Neamț.

**********

ŞTIRE INIŢIALĂ: Claudiu Constantin Samoilă, băiatul de 15 ani, care a dispărut de la casa bunicilor din Hangu, în seara de ajun, a fost găsit mort, în după-amiaza de 28 decembrie, pe malul Lacului Bicaz. Toate indiciile, inclusiv faptul că a lăsat o scrisoare de adio, conduc spre ipoteza unei sinucideri, deşi bunicii, când i-au reclamat dispariţia, abia pe 26 decembrie, au spus că nepotul lor a plecat cu colinda. Iar când au fost întrebaţi de ce au aşteptat aproape 48 de ore până să anunţe poliţia au declarat că băiatul a mai plecat şi în alte rânduri de acasă, dar s-a întors de fiecare dată după o zi, două.

Claudiu Samoilă a fost încredinţat unui centru de ocrotire a minorilor după ce s-a dovedit că mama lui i-a ucis tatăl şi l-a aruncat în haznaua din curte. Crima a fost descoperită după 10 ani, iar în vara lui 2015, Paraschiva Onu (43 de ani) a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Anchetatorii au stabilit că în seara de 22 decembrie 2003, femeia a aşteptat să adoarmă soţul ei (cu 8 ani mai tânăr) şi i-a crăpat capul cu toporul. Apoi l-a tăiat bucăţi, l-a ambalat în pachete să-l poată căra şi, afară, a pus pachetele într-un sac pe care l-a aruncat în fosa septică. A reuşit să-şi mintă rudele, vecinii şi cunoştinţele spunând că soţul ei a aflat despre un loc de muncă în Italia şi a plecat pe nepusă masă, nu cumva să-l piardă. Iar în fiecare vară se interesa cine a venit prin sat din străinătate şi-i spunea mereu soacrei sale că are veşti de la cei care n-au venit în vacanţă, cum că Iulian este bine, dar şi-a pierdut locul de muncă şi se chinuieşte să găsească altul. Povestea a ţinut până în vara lui 2013, când tocmai persoanele de la care spunea că are informaţii au venit în concediu, iar soacra sa a vorbit cu toate şi a aflat – ceea ce bănuia demult – că nimeni nu s-a întâlnit cu Iulian. Bătrâna s-a dus imediat la poliţie, iar anchetatorii au găsit sacul cu oasele bărbatului în haznaua din curte. Paraschiva Onu (fostă Samoilă) n-a putut spune exact de ce şi-a ucis soţul, motivând că au trecut 10 ani şi nu-şi mai aminteşte exact de ce s-a „enervat”.

Din momentul în care a fost descoperită crima, viaţa lui Claudiu s-a schimbat radical. A fost luat de Direcţia de Protecţie a Copilului, apoi dat în plasament bunicilor materni, a rămas fără mamă, a aflat că tatăl său a fost ucis şi totul în el s-a zdruncinat. Depresia l-a măcinat perfid şi până la urmă a decis să pună capăt suferinţelor pe care nu le mai îndura şi s-a aruncat în lac.

C. MIRCEA

Articolul precedentNEAMŢ: Asistența medicală de sărbători
Articolul următorPACT de Revelion la Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.