Situație delicată, după ce ieri au fost externați de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț mai mulți pacienți pozitivi și fără simptome. Ordinul 622 al ministrului Sănătății care stabilea carantina la domiciliu pentru pacienții pozitivi și fără simptome a fost publicat ieri în Monitorul Oficial. Era un ordin așteptat, fiindcă spitalele au început să fie aglomerate și mulți pacienți fără simptome erau ținuți în continuare internați și fiindcă rezultatele negative întârziau. În baza acestui ordin, mai mulți pacienți au fost externați ieri din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, singurul din județul Neamț dedicat tratării infecțiilor cu noul virus. Doar că, între timp, ordinul 622 a fost retras. iar situația de la Piatra Neamț probabil nu este singulară.

Conducerea spitalului județean se vede acum în postura de a gestiona situația fără precedent: „Am externat pacienții conform Ordinului 622, care peste noapte a fost retras. L-am anunțat pe ministrul Sănătății și s-a stabilit ca pacienții să stea în carantină acasă, monitorizați de medicii de familie și de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Nu-i mai reinternăm. Vor fi testați. Sunt pacienți care erau internați de foarte mult timp, pacienți care nu mai aveau simptome de mult timp”, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul interimar al SJU Piatra Neamț.

Cum nici protocolul național de internare-externare nu a fost modificat, la spitalul județean dedicat pacienților infectați cu noul virus s-a luat decizia ca testarea suspecților să se facă după internare. Dr. Daniela Marcoci afirmă că decizia asigură un triaj mai bun: „Sunt mulți pacienți care se prezintă la UPU și spun că îi doare în gât – au simptome și protocolul spune că trebuie testați. Când vine rezultatul pozitiv, omul nu mai vrea să fie internat. S-a luat decizia în Comitetul director ca testarea pentru COVID să se facă după ce pacientul, care a fost consultat de infecționist, este internat”.

Până ieri, erau confirmați pozitiv 326 de nemțeni și singurul spital desemnat suport era Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

(C.I.)