0:00

Expoziție temporară la Muzeul de Științe Naturale Roman: „Fasmidele-curiozități ale naturii”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMuzeul de Științe Naturale Roman găzduiește până la finalul lunii februarie 2024 o nouă expoziție temporară, intitulată „Fasmidele-curiozități ale naturii”. Proiectul expozițional este realizat în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați. Cele 70 de exponate naturale prezentate, din aproximativ 20 de specii, aparțin unui grup de insecte, mai puțin cunoscut de către publicul larg, dar și de către specialiști.

Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc „phasma”, ce se traduce fantomă sau spirit. Această denumire reflectă capacitatea lor extraordinară de camuflare în fața dușmanilor. Toate speciile de fasmide „se deghizează” atât de bine sub forma unor rămurele sau frunze, încât nici o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista. Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot sta complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre.

Unele specii de fasmide au altă capacitate extraordinară, demnă de faimă-femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4.000 de femele-şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi!. Specii din zone tropicale și subtropicale, aceste viețuitoare impresionează prin dimensiunile foarte mari, măsurate în zeci de centrimetri. Cea mai lungă fasmidă este Phobaeticus chani, găsită în pădurile din Insula Borneo, a cărei dimensiuni sunt de aproximativ 57 cm. Ruda ei, Phobaeticus kirbyi, cunoscută de peste 100 de ani, măsoară nu mai puţin de 35 cm.

(G.S.)

Articolul precedentSituația de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț „abordată” de CJSU. Întâlnirea decisivă – săptămâna viitoare
Articolul următor„Toamna în acuarelă”, expoziție Arcadie Răileanu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.