Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț organizează, în perioada 15 iunie-15 iulie, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, expoziția de pictură și grafică “Om – Zid – Arhetip”, semnată de artistul nemțean Grigore Agache.

Grigore Agache este absolvent al Liceului de Artă “Octav Băncilă” Iași și al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj. A debutat în 1979 și, din 1980 până în prezent, a participat la expoziții de grup și naționale (Piatra-Neamț, Bacău, Baia-Mare, București, Iași, Oradea și Satu-Mare), dar şi în străinătate (Chișinău-Republica Moldova, Biela-Italia, Budapesta-Ungaria).

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1990, Grigore Agache a fost nominalizat la premiile Bienalei Naționale “Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, obținând în 1997 Premiul pentru pictură. Taberele de creație la care a fost invitat (Tescani-Bacău, Dumbrava, Potoci, Durău, Oglinzi-Neamț) “l-au ținut conectat la oferta generoasă a motivelor din natură, pe care le-a transfigurat în lucrări incitante”, precizează organizatorii.

Alte date din biografia pictorului:

Expoziția personală vernisată joi, 15 iunie, de la ora 12:00, reunește 81 lucrări de pictură și grafică realizate în ultimii 10 ani de creație.

Criticul Emil Nicolae despre Grigore Agache:

“Este un eveniment în premieră și pentru artist și pentru muzeu și publicul pe care îl așteptăm va fi provocat să-și elibereze imaginația și să descopere profunzimea reprezentărilor, sensul simbolurilor, aspirația artistului spre o lume spirituală armonioasă, potențialul creator încărcat de căldură și sinceritate de care dispune Grigore Agache”, a declarat Violeta Dinu, muzeograf. (ZCH NEWS)