0:00

Expoziție de pictură la Biblioteca Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBiblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de pictură „Peisaje transilvănene“ a plasticianului Vladimir Kató. Manifestarea are loc în perioada 2-15 iulie, iar vernisajul este programat pentru 2 iulie, de la ora 17:00. În cadrul aceleiași acțiuni va fi lansată cartea „Paspartu“ de Gheorghe Filip, ilustrația fiind asigurată de Vladimir Kató.

„Artist cu vocație multiplă, Vladimir Kató dovedește prin lucrările sale că are o capacitate incontestabilă de a cuprinde sensurile lirice ale realului, practicând o pictură ce-și extrage sevele din împlinirile poetice ale acestuia, cu precădere în peisaj, flori și portret. Artistul a zămislit în tablourile sale un univers prin excelență pictural, pătrunzând în structura lucrurilor, descompunându-le cromatic și recompunându-le așa cum a simțit el. Nedistanțându-se de realitate, pictorul își pune amprenta unei viziuni originale, alcătuind în lucrările sale un adevărat jurnal de sentimente exprimate prin culoare. Vladimir Kató este un artist care aduce în inimile noastre «tăcerea verde» a naturii, sedus, evident, de amplele desfășurări ale acesteia. Frumusețea peisajelor montane din Munții Harghitei a fost pentru artist o permanentă sursă de inspirație și privind tablourile sale cu munți, de multe ori ai senzația că ești în fața unei ferestre deschise spre piscurile montane și le respiri esențele, tari și curate… Vladimir Kató este un talent în toată puterea cuvântului care trăiește și se exprimă departe de orice ispită a «turnului de fildeș», pictura sa fiind, fără nici o îndoială, expresia unui profesionist care slujește arta cu sinceritate și totală dăruire“, apreciază comentatorul de artă Ioan Serediuc, cel care va  asigura prezentarea vernisajului.

Vladimir Kató este un grafician, pictor, caricaturist, artist fotograf și ziarist născut în 1958, la Gheorgheni, în județul Harghita. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ București, secția Grafică și Facultatea de Jurnalism la Budapesta. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1987 și are un palmares impresionant atât ca artist, cât și ca ziarist. A participat la peste 200 de expoziții colective și de grup, atât în țară, cât și în străinătate. (G.S.)

Articolul precedentPiatra Fest 2024. Olimpici și cupluri longevive pe scenă în cadrul Galei Generațiilor
Articolul următorCarburanți mai scumpi de la 1 iulie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.