pietricica turism

Sala Cupola a Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu” Neamț găzduiește, în perioada 19-31 august, expoziția de pictură “Expresivități din arta populară” aparţinând Elenei Ispas. Vernisajul va avea loc vineri, 30 august, de la ora 15:00, iar prezentarea va fi făcută de Dan Iacob.

“Arta populară este o sursă importantă de plecare în realizarea unor lucrări plastice originale. Preiau un motiv popular, pe care, prin diverse procedee ale artei decorative – repetiție, alternanță de formă, de culoare, de poziție, simetrie, asimetrie – îl transform într-o compoziție. Acest procedeu este util mai ales în procesul didactic, deoarece dezvoltă creativitatea, spirtul de ordine și induce o anumită rigurozitate elevilor. Totodată, copiii sunt inițiați în tainele, arta și ornamentica noastră populară. De asemenea, învățăceii sunt atenționați că simbolurile artei tradiționale constituie un reper de seamă în descifrarea semnificațiilor care transmiteau o bogăție de informații în societatea ancestrală. Sunt prezente foarte frecvent simboluri precum calul și călărețul, acele de brad – semn al bărbăției, arborele vieții, vița de vie, flori în ghiveci și așa mai departe. Odată cunoscute, aceste simboluri pot fi transfigurate în literatură și în artă plastică, chiar și în matematică. Astfel, copiii pot integra mai ușor aceste diverse limbaje”, a declarat Elena Ispas.

Artista a absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității “George Enescu” din Iași, îndrumată de profesorul Mihai Pamfil. În prezent, predă educație plastică în Piatra-Neamț, la Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 7, Structura Văleni. (ZCH NEWS)