iasi explozieACTUALIZARE 2: ISU Iaşi a emis, marţi, 2 august, un comunicat de presă în care se relevă că explozia din blocul de locuinţe a fost cauzată de acumularea de gaze. Comunicatul ISU Iaşi integral:

„În data de 1 august a.c., la ora 20,17, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Mihail Grigore Sturdza» al Județului Iași a fost anuntat cu privire la producerea unei explozii urmată de incendiu într-un bloc de locuințe din municipiul Iași, strada Văscăuțeanu nr. 8. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare, o autospecială de Terapie Intensivă Mobilă și una de Transport Victime Multiple. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat cu încă 3 echipaje, pentru a se asigura iluminatul zonei de intervenție, pătrunderea în bloc, evacuarea locatarilor și stingerea incendiului.

După asigurarea condițiilor de securitate, salvatorii ieșeni au evacuat nouă persoane, pentru siguranța acestora folosindu-se măștile de oxigen. De asemenea, locatarii de la etajul 1 au fost evacuați cu ajutorul unei scări culisabile. Alte 7 persoane care locuiau în bloc s-au autoevacuat până la sosirea echipajelor de pompieri.

Din păcate, ca urmare a exploziei, 2 persoane si-au pierdut viața, 5 au fost rănite și au fost transportate la spital iar alte 6 persoane au primit îngrijiri medicale la locul intervenției, neimpunându-se transportul la spital.

Intervenția pentru lichidarea incendiului a durat aproximativ 3 ore, fiind îngreunată de următoarele circumstanțe:

  • prăbușirea planșeului peste materialele combustibile depozitate în boxele din subsol;
  • existența unei cantități mari de fum degajat.

Din primele cercetări, explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze.

Întrucât explozia a afectat elemente structurale de rezistență ale clădirii, aceasta nu mai prezintă siguranță în exploatare, urmând a se efectua expertizarea clădirii.

În cursul zilei de astăzi, 2 august, o comisie formată din reprezentanți ai Parchetului, I.S.U., I.P.J., Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Municipiului Iași, E.ON Gaz, cercetează împrejurările în care s-a produs evenimentul și evaluează pagubele produse”. (ZCH NEWS)

******

ACTUALIZARE 1: La Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași s-a constituit o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de distrugere calificată și ucidere din culpă cu privire la producerea unei explozii într-un imobil din municipiul Iași, soldată cu decesul a două persoane, rănirea altor cinci, precum și cu pagube materiale importante, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului Judeţean Iaşi. „În continuare se desfășoară cercetarea la fața locului, unde, sub supravegherea procurorului de caz, sunt efectuate activități specifice de către lucrători de poliție din cadrul IPJ Iași – Serviciul de Investigații Criminale împreună cu specialiști în construcții. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii penale în cauză”, se precizează în comunicatul de presă citat. (ZCH NEWS)

*****

ŞTIRE INIŢIALĂ: Două persoane au murit şi alte 11 au fost rănite, luni seară, 1 august, din cauza unei explozii, urmată de incendiu, într-un bloc din Iaşi. Toate cele 16 familii care locuiau în imobil au fost evacuate şi, din cauza faptului că doi pereţi de rezistenţă au fost afectaţi, nu se vor putea întoarce acasă în perioada imediat următoare. Explozia s-a petrecut într-un bloc vechi, în jurul orei 20:00, iar alte persoane au suferit arsuri şi intoxicaţii cu monoxid de carbon. Autoritățile au intervenit cu mai multe ambulanțe, autospeciale și echipe de descarcerare, iar toată strada a fost blocată. Nu s-a putut stabili cauza exploziei. Şase răniţi au fost transportaţi la Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi. Aveau intoxicaţii cu fum şi microtraumatisme. Doi dintre ei au fost deja externaţi. Alţi 5 răniţi au primit îngrijiri la faţa locului. (ZCH NEWS; FOTO: Pro TV)

Articolul precedentRegina Ana, soţia Regelui Mihai, a încetat din viaţă
Articolul următorA debutat campania „Romașcanii salvează vieți”!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.