Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române (IGPR), sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 2 octombrie, 13 percheziții în București și județele Botoșani, Ilfov și Giurgiu.

“Activitățile se desfășoară la sediul unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu materiale de construcții. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014-2017, un bărbat, de 44 de ani, din județul Ilfov, ar fi creat un mecanism evazionist în care ar fi fost angrenate mai multe firme cu un comportament fiscal inadecvat, mecanism prin care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6,5 milioane de euro”, precizează IGPR într-un comunicat de presă.

Poliţiştii consideră că, începând cu 2014, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate, cei în cauză ar fi achiziţionat materiale de construcţii de la mari producători din Bulgaria, pe care le-ar fi livrat pe piaţa internă. “Pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, persoanele angrenate în circuitul evazionist ar fi compensat taxa colectată, aferentă livrărilor pe piaţa internă a produselor achiziţionate din spaţiul intracomunitar, cu taxa deductibilă aferentă unor achiziţii de mărfuri care nu s-ar fi derulat în realitate. Practic, cei în cauză ar fi simulat existenţa unui circuit comercial artificial, potrivit căruia, mărfurile ar fi fost achiziţionate de la diferiţi comercianţi locali şi, ulterior, revândute pe piaţa internă”, potrivit IGPR.

Sumele provenite din mecanismul evazionist ar fi fost ridicate în numerar sau transferate în conturile altor persoane și însuşite ulterior de persoanele implicate în activitatea infracţională. Poliţiştii vor pune în executare 8 mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, pentru audieri și dispunerea de măsuri legale.

În cadrul aceleiași acțiuni, polițiști din București, Argeș, Iași, Neamț, Olt, Prahova și Suceava, împreună cu specialiști din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au derulat 18 controale operative la sediile unor societăți comerciale, bănuite a fi implicate în circuitul comercial. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Institutului Național de Criminalistică. De asemenea, la activități au participat și luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a Poliției Române. (ZCH NEWS)