0:00

Evaluarea Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Este oficial: fetele, mai deștepte decât băieții!

 Absolvenții claselor a VIII-a au așteptat cu emoție rezultatele de la Evaluarea Națională, dar spre deosebire de anul trecut, cu ceva mai multă încredere. Probele de la Limba și literatura Română, Limba maternă și Matematică s-au dovedit a fi unele mai ușoare față de anii anteriori, iar asta s-a văzut în rezultatele înregistrate sâmbătă, 29 iunie. Elevii pregătiți să-și ia zborul către liceele visate pot să-și facă de pe-acum calculele numai dacă nu au depus contestații. Rezultatele finale pentru cei care nu s-au mulțumit cu notele acordate de evaluatori se vor afișa în 3 iulie. La Limba și literatura Română au fost prezenți 4.752 de candidaţi, absentând 90.892 de elevi nu au reușit să ia cel puțin nota 5. În total, 3.860 de absolvenți au depășit nota 5, dintre aceștia doar 58 atingând pragul maxim de 10. La Matematică au fost prezenți 4.747 candidaţi, absentând 95 de elevi. Chiar dacă subiectele de la această probă au fost „denunțate” ca fiind unele prea ușoare, au fost 1.485 de elevi care n-au obținut nota 5.

3.172 de elevi au trecut de nota minimă, dintre care 347 au luat nota maximă. Din rezultatele publicate de Inspectoratul Școlar Neamț, reiese că fetele din acest județ i-au depășit pe băieți la ambele probe. Din 30 de medii cu nota maximă, 21 au fost obținute de fete. Singurele capitole la care băieții le-au surclasat pe fete au fost cel al notelor sub 5 și cel al numărului de absențe.

Ca o concluzie a rezultatelor din statistici, anul acesta, în Neamț, procentajul celor care au depășit nota 5 este de 73%, cu 3 procente mai puțin decât media națională. Cu toate acestea reprezentanții ISJ Neamț sunt mulțumiți de rezultate. „Rezultatele sunt lăudabile pentru elevii care au învățat și pentru profesorii care au depus efortul de a-i aduce până aici. Sunt rezultate cu mult mai bune față de anii anteriori și asta datorită pregătirii mai intense depusă în sălile de cursuri. Avem elevi buni pe care trebuie să-i felicităm pentru rezultate obținute”, a spus Elena Laiu, inspector școlar general adjunct.

Anul trecut, în Neamț, la examen au participat 4.676 de elevi. Dintre aceștia, 1.681 au luat note mai mici de 5, iar 13 elevi au reușit să obțină note  de 10.

 Concurență acerbă cu cei din mediul rural

 ISJ Neamț a anunțat în repetate rânduri că locurile la licee sunt mai numeroase decât numărul absolvenților de ciclu gimnazial. Chiar și pentru cei care nu au participat la evaluarea națională. Aceștia se vor duce în etapa a treia de repartizare, la braț cu cei care vor reuși să treacă de corigență. Repartizarea locurilor de la licee se va face computerizat, în 3 etape. De menționat este faptul că numărul absolvenților de clasa a VIII-a din mediul rural este mai mare decât al celor de la orașe. Astfel, peste 3.200 de elevi provin de la sate și comune, în schimb ce vreo 1.700 de elevi sunt absolvenți ai școlilor gimnaziale de la oraș. La repartizarea computerizată, diferența o va face media anilor din clasa a V-a până în clasa a VIII-a și media notelor obținute la evaluarea națională. Nota de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre cele două calificative.

Conform metodologiei de admitere, completarea opțiunilor se desfășoară în perioada 5-9 iulie. La fiecare ședință vor participa elevii, părinții, diriginții și câte un delegat al Consiliului de administrație din unitățile școlare. Până pe 16 iulie, se efectuează repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a, care au participat la prima probă de admitere, în ordinea descrescătoarea a mediilor de admitere și în funcție de opțiunile candidaților. De știut faptul că elevii cu medii mari care țintesc spre profilele cu locuri puține riscă să meargă la etapa a II-a de repartizare pe locurile care nu au fost ocupate în prima sesiune. La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidații care nu s-au înscris la prima etapă de repartizare și cei care au rămas nerepartizați după prima sesiune. Înscrierile se fac în perioada 17-22 iulie. Până la data de 25 iulie se afișează rezultatele cu lista candidaților admiși. În cea de-a treia etapă, din perioada 3-6 septembrie, se vor înscrie cei care nu au „gustat” evaluarea națională și cei care au trecut de examenul de corigență. Nu este exclus nici ca, în această perioadă, să participe și candidații care nu au fost admiși după cele două sesiuni de repartizare.

 Abandonul contestațiilor

 Rezultatele de anul acesta i-au făcut pe cei mai mulți elevi să renunțe la contestații. Aceștia au înaintat „nemulțumirile” lor în aceeași zi în care au fost făcute publice rezultatele. Chiar dacă, ulterior, perioada de contestații era cuprinsă între orele 16 și 20, Ministerul Educației a prelungit intervalul, în urma solicitării adventiștilor de ziua a 7-a, care au sâmbăta zi de odihnă și până la apusul soarelui nu mișcă un pai. Indiferent de religia copiilor pe care i-au avut la examen, toate unitățile de învățământ au fost deschise până la ora 22.

* ora 20.25 – Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț: „Au fost depuse 5 contestații până acum. Mai așteptăm până la ora 22.”

* ora 20.30 – Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz: „Nu au fost depuse contestații. Probabil că toți copiii și-au analizat notele și știu ce au făcut la examene, așa încât sunt mulțumiți cu rezultatele obținute.”

* ora 20.35 – Școala Gimnazială Calistrat Hogaș Roman: „Nu avem nicio contestație. Nu putem să vă spunem dacă avem note sub 5.”

* ora 20.40 – Școala Gimnazială nr. 2 Târgu Neamț: „Nu avem nicio contestație depusă până la această oră. S-au înregistrat puține note sub 5.”

* ora 20.45 – Școala Gimnazială Tarcău: „Nu avem contestații.”

* ora 20.50 – Școala Gimnazială Trifești: „Avem 3 contestații. Avem copii buni care au luat note mari la matematică.”

Marian TEODOROF

Evaluarea Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentDupă 4 ani de război, linişte împăciuitoare la Girov?
Articolul următorLucrări oprite la Casa de Cultură Târgu Neamț