0:00

 Eurosal obligată să aibă profit, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ședința extraordinară a Consiliului Local Târgu Neamț de săptămâna trecută a fost aprobat un act adițional pentru delegarea gestiunii activității de producere a materialului dentrofloricol – sera de flori a orașului. Practic s-a prelungit contractul cu societatea Eurosal pe încă doi ani și jumătate. Dacă, de curând, primarul Daniel Harpa s-a arătat nemulțumit de activitatea societății Eurosal, declarând chiar că se gândește să renunțe la serviciile acesteia, s-a votat prelungirea contractului cu Sera, care e în subordinea tocmai celor de la Eurosal.

Petronela Dănilă, directorul Resurse Umane din cadrul societății Eurosal, prezentă la ședința CL, a pus în vedere faptul că cele două servicii, Sera și spațiile verzi nu pot fi separate. Sera de flori a fost concesionată de către Eurosal din anul 2008, iar după un an au fost concesionate spațiile verzi ale orașului. Această activitate este strâns legată de spațiile verzi, neputând exista nicăieri spații verzi fără seră. La această seră de flori veniturile sunt foarte mici. De exemplu în ianuarie am facturat 18.000 lei, în februarie 16.000 lei, în aprilie 31.000 lei. Într-un an de zile nu facturăm mai mult de două miliarde de lei vechi. Problema ar fi că la seră au fost preluați de la primărie 10 oameni, din care 5 sunt paznici. Salariile lor ajung la 130 de milioane lei vechi pe lună. Ultima factură de la gaz este de 60 de milioane. Pe ultima lună am plătit la curent 10 milioane lei vechi. Suntem solicitați la toate activitățile primăriei, un fel de 3 în 1! Plătim aproximativ 60 de milioane lei vechi pe an impozit pe clădiri și terenuri. De aceea, nu putem face profit. Am avut costuri mari și la centrala termică, dar recent, ea fiind dată la Spitalul Orășenesc, o să fie costuri mai mici. Avem niște sobe și o să facem foc pentru florile care vor fi produse. E adevărat, am cumpărat și flori pentru spațiile verzi din oraș, dar cele mai multe provin de la seră. Ceea ce primim noi de la primărie sunt banii de salarii și motorină”, a spus Petronela Dănilă.

Câțiva consilieri au ieșit la rampă, punându-le în vedere celor de la Eurosal să aibă în vedere ca anul viitor să aibă resursele financiare să se autofinanțeze, să se reorganizeze și să reușească să meargă pe profit. „Vreau să înțeleg logica acestei solicitări a celor de la Eurosal, de a prelungi contractul. În măsura în care tot primăria plătește, nu văd rostul prelungirii, a spus consilierul PDL Ion Bâtfoi. Viceprimarul Traian Humulescu, a sfătuit societatea să facă investiții și să ia măsuri de eficientizare și de reorganizare. Alți aleși locali au propus ca Eurosal să vină în perioada următoare cu un plan de eficientizare. Până la urmă aleșii locali au aprobat prelungirea contractului cu Eurosal , cu activitățile de la Seră.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentDrumul Războienilor, lucrări demarate pe hârtie
Articolul următorMihaela Marian, în consiliul etic al Spitalului Târgu Neamț