0:00

Trei comune cu primari asemănători dintr- un anumit punct de vedere. Le place să știe absolut tot ce mișcă în comună și nu prea acceptă intervențiile din afară. Există însă și diferențe majore, pornind de la apartenența politică, modul de relaționare cu decidenții politici, cu locuitorii.

Europarlamentare la comune Trifești, Tupilați, Țibucani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Trifești, primarul Octavian Duminică este de meserie tehnician veterinar și conduce comuna cu o mână de fier social-democrată, fiind un pesedist convins și greu de întors. Rezultatele sale o demonstrează, a obținut peste 55% la alegerile locale pe lista USL, peste 73 la parlamentare și la europarlamentare tot peste 55%. Diferența, majoră, este că la locale a avut 1.226 de voturi (din 2.215) iar la europarlamentare doar 528 din cele 958 exprimate. În mod sigur, la prezidențiale va fi o altă mobilizare, pentru că atunci contează fiecare vot.

Europarlamentare la comune Trifești, Tupilați, Țibucani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În Tupilați, o comună mică și cu un primar gospodar în persoana lui Petru Gherghel, lucrurile au evoluat în grafic, cu o victorie previzibilă a alianței PSD-UNPR-PC și cu un rezultat care poate fi considerat surprinzător al PNL-ului. Primii au primit peste 48% din sufragii (391 voturi din 910) iar peneliștii 142. Interesante sunt cifrele celor care au participat la alegeri, pentru că Tupilați pare singura comună din județ în care nu există un decalaj mare între alegerile locale și celelalte. La locale au fost 988 de voturi, la parlamentare 832 iar la parlamentare 810. Este un semn că primarul are autoritate, care este dată de modul în care arată comuna, cu străzi asfaltate, curată și primitoare.

Europarlamentare la comune Trifești, Tupilați, Țibucani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Țibucani primar este doctorul Ioan Sârbu, ales pe lista USL din partea Partidului Național Liberal. Alegerile europarlamentare s-au decis între USD și PNL, cu o victorie a USD-ului pe fondul unor scandaluri locale. Rezultatele sunt edificatoare, USD-ul a primit peste 40% din voturi iar PNL-ul peste 26%. Împreună cu voturile PDL-ului și ale PMP-ului s-ar apropia foarte mult procentele, iar dacă mai punem la socoteală că la vot au venit doar jumătate din posibilii votanți, ne dăm seama că la prezidențiale, dacă doctorul Sârbu vrea, va fi o luptă interesantă. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentMaşină incendiată „profesionist” la Piatra Neamţ
Articolul următorAmbulanţă lovită de un taxi