Discutăm astăzi despre  trei comune care au un numitor comun, toți cei trei primari au fost aleși pe funcție candidând de pe lista APEL, adică a alianței dintre PDL, UNPR și PNŢ-CD. Și toți au câștigat convingător în lupta cu USL. Acum, toți cei trei primari par să fi devenit soldați credincioși ai celor care mânuiesc bugetul județean și au dovediat asta la alegerile europarlamentare.

Vasile Ivancea conduce comuna Secuieni și în 2012 la alegerile pentru Consiliul Județean câștiga detașat pentru APEL, în urma unei prezențe record de 1.551 de oameni. La europarlamentarele din acest an au fost doar 671 voturi valabil exprimate. Partea leului și-a tras-o alianța USD, care a obținut  42% (282 de voturi). Dacă este să analizăm cu ce s-a întâmplat în celelalte alegeri, alianța e în grafic, la locale obținând în formula cu PNL, fără UNPR, doar 482 voturi. Pe locul doi a venit PNL-ul, cu aproape 22% și dacă se face un procent teoretic al dreptei se ajunge undeva la 35%.

stanita primar

Stănița, o comună cu oameni gospodari, dar puțin importantă în privința voturilor. Primarul Laurențiu Bebi Todireanu și-a făcut totuși treaba, cu speranța că nu va fi uitat la împărțirea bugetelor. Au votat doar 405 persoane și alegerile nu au avut istoric, USD a colectat 225 de voturi și a obținut un procent fruntaș, de peste 55%. Practic, n-ar mai fi nimic de comentat, dar, spre exemplu, o comună mare precum Piatra Șoimului a obținut același procent, dar cu peste 750 de voturi. Primarul a dovedit că dacă vrea, poate și că în noiembrie comuna sa poate contribui câtuși de puțin la alegerile prezidențiale.

stefan cel mare primar

Comuna Ștefan cel Mare are potențial destul de mare la vot, un primar disciplinat de pe vremea când era în PDL și o mare foame de investiții. Aici se închide ecuația, deoarece investițiile vin de la cei care au puterea. Acestea fiind spuse, vă prezentăm rezultatele: USD obține apropae 44% (379 voturi din 864), pe locul doi vine PNL-ul cu peste 21% (190 voturi). În rest, nu mai există rezultate spectaculoase, mulți privind cu jind la procentele obținute de PP-DD  la parlamentare, de peste 15%. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentÎn atenția investitorilor interesați / Terenul de la Baza Hipică, a doua licitație
Articolul următorAlegeri pentru conducerea Camerei de Comerț Neamț