OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piatra Șoimului are primar pesedist, care întotdeauna a știut să profite de orice context pentru a atrage bani la comună. În acest mandat, loialitatea i-a fost răsplătită și, așa cum se cuvine în acest mediu, el întoarce favorurile la alegeri. Interesantă la Piatra Șoimului este o analiză comparativă a numărului de voturi și a procentelor. De exemplu, la alegerile locale votau 3.028  de oameni, care aduceau USL-ului 1.473 de voturi, adică peste 48%. La alegerile parlamentare au venit mai puțini oameni la vot, 2.351, dintre ei au votat cu USL-ul 1.226,  dar procentul obținut a fost mai mare, de peste 52%. Ei bine, la europarlamentare, au venit numai 1.368 de oameni, cu tot cu turiștii, din ei 756 au votat cu PSD-UNPR-PC, dar procentul este unul fabulos, de peste 55%. Concluzia este una singură, pentru un primar priceput este mult mai ușor și ieftin să scoată la vot pe cei care-i sunt loiali și să-i convingă pe ceilalți că acest gen de alegeri nu este important. Asta merge mai ales dacă nu ai opoziție și dacă controlezi comuna cu adevărat. Avantajele sunt clare: procent mare, mai puțină benzină sau motorină consumată cu adusul la vot și o imagine bună în partid.

pipirig primar

La Pipirig este o situație aparte. Primarul trebuie să dovedească că este loial și devotat în speranța că va fi ajutat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă într-un cunoscut dosar aflat pe rol, unde se vorbește despre ceva bani plătiți fără ca lucrările de pietruire a unor drumuri să fie executate. Marcel Prună și-a dat silința și a obținut rezultate bune și importante, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o comună mare și importantă. La europarlamentare PSD-ul și aliații au obținut peste 57%, rezultat invidiat de mulți primari PSD, dar reușit cu ușurință de mulți aleși ai PDL-ului, așa cum a fost și Prună. Doar două cifre mai merită menționate, pentru a întări ideea că procentele nu sunt întotdeuna relevante: când Prună câștiga alegerile locale în APEL, USL-ul primea la Pipirig 878 de voturi. La aceste europarlamentare PSD-ul și aliații obțineau 867 voturi, adică tot pe acolo, în condițiile în care potențialul de vot este undeva aproape de 4.000 de oameni. (V. BĂLĂNESCU)

1 COMENTARIU

  1. LA PIATRA SOIMULUI IN 2000 AN IN CARE TOV PRIMAR A CASTIGAT ALEGERILE PARTICIPANTI LA VOT ERAU IN JUR DE 7000 VOTANTII IN 2014 CU TOT CU MORTII , TURISTII SI EMIGRANTI AU VOTAT 1300 ASTA AR TREBUI SA DEA DE GANDIT LA DEGRADUL IN CARE S-A AJUNS LA PIATRA SOIMULUI REFLECTAT IN PREZENTA LA VOTSI EMIGRAREA DIN COMUNA CARE SPUNE TOTUL DE SPRE ACEASTA ADMINISTRATIE UNDE IN 14 ANI S-A REFACUT UN PIC DE ASFALT CU AJUTORUL LUI ,,PRUTEANU ” SI SEDIUL PRIMARIEI UNDE LA FIECARE SEDINTA CONSILIERI LOCALI FAC NUNTA CU MICI SI BERE BUCUROSI CA I-AU VOTAT 20% DIN CETATENI CU DREPT DE VOT SI FUDULI CA FAC PARTE DIN ,,CREMA “SOCIETATII ROMANESTI IN FRUNTE CU COPYPASTE NATIONAL PONTA ALBANEZUL….

Comments are closed.