pietricica turism

girov scandal 2014 07 olaru

O comună cu totul specială în Neamț și în România. Practic, aici primarul Vasile Olaru și Consiliul Local s-au întrecut în tot felul de ilegalități, când împreună și cu girul secretarului Adriana Roca, când fără. O recapitulare a faptelor este necesară, deoarece altfel nu se pot înțelege jocurile de culise care au dus la rezultatele de la alegerile europarlamentare de la Girov. Vasile Olaru, condamnat definitiv la ceva ani de închisoare, cu suspendare, a uitat și el cu cine a fost aliat din Consiliul Local, cu ce șefi de partide și-a negociat libertatea și funcția. Acuzat de incompatibilitate și conflict de interese, de instigare la bătaie și de multe alte lucruri, a avut parte fix de același răspunsuri din partea opozanților.

La Girov bătaia a fost și este pe interese și bani, pe pământuri și contracte, totul sub atenta supraveghere a șefilor de partide interesaţi. Dacă Olaru are o mulțime de păcate, nici cei care îi sunt opozanți nu sunt imaculați, ba din contră. Contracte cu primăria, terenuri șmenuite, interese, toate arată că la Girov trebuia de mult să fie dizolvat întreg Consiliul Local, să fie acuzați și cercetați TOȚI cei care au contribuit la destabilizarea acestei comune. De pe acest tablou nu lipsesc nici autoritățile statului.

Primarul Olaru a fost suspendat din funcție de prefectul liberal Lazăr și pentru că locul său la conducerea comunei ar fi fost luat de liberalul Sarion. A venit prefectul pesedist de la Târgu Neamț Angheluță și, foarte scrupulos în acest caz, l-a repus pe funcție exact înainte de europarlamentare, pentru a asigura voturi pentru PSD și… PMP. Urmarea s-a văzut imediat, după ce a revenit Olaru, a doua zi au dispărut mare parte din afișele PNL-ului și au apărut cele ale alianței PSD-UNPR-PC. Ingerința celor doi reprezentanți apolitici ai Guvernului a fost clară și pentru tonți, chiar dacă fiecare s-a acoperit cu tot felul de citate din legi proaste, făcute doar pentru a fi interpretate.

În acest context rezultatele au venit firesc. PSD-ul a câștigat cu un procent de 38,09% (587 voturi, din totalul de 1.541), un scor slab, dacă ne raportăm la așteptările celor care l-au repus în funcție pe Olaru. PNL-ul a venit pe locul doi, cu 18,75%, urmat de PDL, cu 12,65%. Dacă celor două partide le-am alătura și rezultatele lui Mircea Diaconu și ale PMP-ului, teoretic și el în opoziție, observăm că la o înfruntare stânga- dreapta, PSD-ul ar fi înfrânt. Este un semnal clar că la Girov vom mai asista la scandaluri până la alegerile prezidențiale. După, probabil se va trece serios la cercetări și arestări. (V. BĂLĂNESCU)