0:00

Europarlamentare la comune Făurei, Gherăiești, Ghindăoani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comuna Făurei este, fără îndoială, un fief pesedist, condus cu mână pricepută de primarul Dragoș Vasile Ungureanu. Din 2012, de la alegerile locale s-a văzut acest lucru, atunci când obținea 58,33%, zdrobind, practic, orice opoziție. Un procent un pic mai bun l-a obținut la europarlamentare, de 59,20% și totul pare foarte în regulă pentru alianța condusă de PSD. Singurele lucruri care pot da de gândit se referă la numărul de alegători, în 2012 procentul a fost realizat cu 651 de voturi din 1.116, în 2014 prezența a fost cu mult mai mică – 674 de persoane, din care doar 399 au votat cu alianța primarului. Oricum, în Făurei lucrurile par să se afle sub control atâta timp cât și partidul are grijă de nevoile primarului/primăriei.

Lucrurile stau cu totul altfel în Gherăiești, unde APEL a câștigat fără probleme alegerile locale, cu primarul Carol Bereșoaie în prim plan. La acea vreme USL-ul primea doar 796 de voturi și pierdea cu un procent totuși bun, de 35,19%. La europarlamentare a câștigat cu aproape același procent, 34,93%, dar cu doar 307 voturi. Este la fel de adevărat că la alegerile locale au participat 3.262 de persoane, pe când la europarlamentare au venit, cu tot cu liste speciale, doar 879 persoane. Simpla alăturare a cifrelor arată clar neimplicarea primarului în procesul electoral, adică exact ce i s-a cerut, probabil, de către cei de la PSD. Nu trebuie uitat că acum numele comunei este asociat, din păcate și fără vina celor care o conduc, cu lucrările și dosarul instrumentat de DNA în legătură cu societatea Energoterm și patronul ei, Petru Paleu.

Europarlamentare la comune Făurei, Gherăiești, Ghindăoani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Ghindăoani situația seamănă, într-un fel, cu cea de la Gherăiești, cu precizarea că primarul Iuliu Savin a câștigat alegerile pe lista APEL și acum se regăsește, din motive de natură financiar- administrativă, în barca alianței PSD-UNPR-PC. Aici vorbim despre alegători puțini, deci despre procente mari, suficiente pentru a raporta un succes aprope de pragul de 50%. Totuși, trebuie remarcat că doar 447 de oameni au votat în comuna Ghindăoani, jumătate față de alegerile locale, iar dintre aceștia 214 au fost alături de primar. Nu pare să fie o comună în care să apară surprize dacă primarul nu este interesat de acest lucru. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentSpectacole de final de an şcolar
Articolul următorPrefectul și subprefectul: Școală de urgență