0:00

Europarlamentare la comune / Bozieni, Botești, Brusturi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Trei comune, care, la aceste alegeri, au în comun scoruri foarte bune realizate pentru alianța PSD-UNPR-PC și, indiscutabil, primarii au avut un rol esențial în obținerea acestor procente.

La Bozieni era de așteptat un scor foarte bun. De aici este președintele Consiliului Județean Neamț, aici s-au făcut investiții foarte mari, iar primarul Doinel Grumezescu are de prea mult timp frâiele comunei ca să nu gestioneze fără probleme acest gen de alegeri. La Bozieni, s-a obținut un procent zdrobitor, de 64,34%, și primarul se poate lăuda că se află pe locul IV într-un clasament județean al procentelor obținute. Analizat puțin, rezultatul poate da, însă, de gândit. Au fost  659 de voturi valabil exprimate, din care 424 au votat cu alianța. Diferența de 235 de voturi a fost atât de fărămițată, încât niciun partid nu a obținut măcar 10% din voturi. Aproape de acest procent a fost PDL-ul, care a obținut… 58 de voturi! Nici chiar curentul Mircea Diaconu nu reușit să se facă simțit într-o comună condusă cu mână de fier, actorul fiind votat de doar 20 de persoane. Aruncând un ochi în alegerile trecute cu gândul la prezidențiale, observăm că potențial există la Bozieni. La alegerile pentru Consiliul Județean au votat 1.234 de oameni – dublu față de europarlamentarele de acum -, iar la alegerile parlamentare din 2012 s-au prezentat la vot 937dintre cetățenii comunei.

La Botești, rezultatul a fost foarte bun pentru PSD, în condițiile în care primarul Georgeta Blaj este unul dintre marii perdanți de la împărțirea bugetului județean, ea fiind aleasă pe lista USL, dar din partea PNL. Probabil sub presiunea lipsei de fonduri, a dezamăgirilor provocate de politica partidului pe listele căruia a candidat, primărița a lăsat lucrurile să meargă de la sine. Alianța a câștigat ca pe vremea USL-ului, cu 55,23%, cu 650 de voturi din 1.177 valabil exprimate. Singurul partid care s-a mai mișcat a fost PDL-ul, care o obținut 117 voturi, adică foarte aproape de 10%. În rest, voturi disparate, semn că nu prea există organizații politice în comună. Surprinde scorul foarte mic obținut de liberali, care au primit doar 74 de voturi. Și aici prezența la vot a fost mică față de potențial, la alegerile pentru alegerile la Consiliul Județean participând 2.013 alegători!

Alegerile la Brusturi se mulează pe același tipar cu cele de la Botești. Primarul Daniel Lozonschi a fost ales pe lista USL din partea PNL, apoi a fost prezentat în echipa PSD. Restul sunt doar cifre: alianța condusă de PSD a fost votată de 635 cetățeni (59,35%) din totalul celor 1.050 voturi valabil exprimate. Singurul rezultat notabil al opoziției împrăștiate l-a obținut PNL, cu 115 voturi, probabil un semn de bunăvoință al edilului față de fostul partid. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentSuccese târgnemţene / Harpa a obţinut reeşalonarea creditului BCR
Articolul următorGheorghe Ştefan, audiat din nou la DNA