0:00

Cele două comune au o caracteristică comună, primarii nu fac parte oficial din Alianța PSD-UNPR-PC și care, pentru a supraviețui în condiții vitrege de opoziție, au trebuit să să-și mulțumească atât partidul din care provin cât și pe cei aflați la conducere.

La Bălțătești, Ioan Gheorghe Mihăilă, de la PNL nu a avut probleme într-o relaționare cu PSD-ul, fiind la alegerile locale parte din USL, sub sigla căruia a și câștigat mandatul. Probabil de aceea alianța a câștigat la Bălțătești cu un procent de 42,57%, cam cât media pe județ. 458 voturi au primit câștigătorii, un scor bun chiar dacă îl raportăm la europarlamentarele din 2009, când PSD și aliatul PC au obținut 429  voturi, deci tot pe-acolo. Dacă câștigătorii au beneficiat chiar și de sprijinul șefului poliției locale, care lipea de zor afișe în campanie, nu surprinde deloc scorul slab obținut de partidul primarului, adică doar 107 voturi și un procent de 9,94%! Lucrurile par a fi lămurite, ori primarul nu a ieșit încă din USL, ori alegătorii. Restul voturilor s-au împărțit, PDL-ul obținând un scor rușinos, cu doar 54 de voturi, PMP-ul 83 voturi, restul de 376 fiind împărțite între Mircea Diaconu și restul lumii.

Bicazu Ardelean are, cel puțin pe hârtie, primar PDL: Constantin Ioan Bîrsan. Sau ca să fim mai aproape de adevăr, primar PDL aflat în așteptare. Faptul că administrația locală este în opoziție s-a văzut clar în privința mobilizării oamenilor la vot. În anul 2009 veneau la urne 698 oameni și PDL-ul câștiga cu 281 de voturi în faţa PSD-ului care obținea doar 155. De data aceasta prezența la vot a fost mai mică, doar 497 voturi valabil exprimate, PSD-ul a câștigat la mustață, 112 voturi la 103 cele ale PDL-ului, PNL-ul și PMP obținând împreună 110 voturi.

Lipsa de interes a fost atât de clară încât simpla alăturare a două cifre  demonstrează clar acest lucru: la alegerile pentru primărie, la Bicazu Ardelean, au participat 1.800 de oameni, semn că-i interesa cine-i conduce. Iar drumul de la Bicaz la Bruxelles este mult prea lung ca să-i intereseze pe niște oameni cărora statul român de-a lungul timpului mai mult le-a luat decât le-a dat. (V.B.)

Articolul precedentDemisie de răsunet la PNL Piatra Neamț
Articolul următorUnanimitate, ca de obicei, în marea familie romaşcană / CL Roman este noul PCR