0:00

Ion Rotaru a trecut prin prea multe campanii electorale și partide pentru a da mare importanță europarlamentarelor. Mai ales că toată lumea a apelat la el și i-au cerut, iar pe el nu l-a durut gura să spună ”da”. Evident, cele mai mari presiuni au fost de la PSD, mai cu seamă după ce primarul de la Alexandru cel Bun a amenințat că va duce vreo 10 bolnavi de TBC la sala sporturilor, în timpul lansării la care au venit Victor Ponta și compania. La vremea aceea, Ionel Arsene i-a promis că îl va ajuta, dar că ar fi bine să se abțină de la asemenea gesturi extreme. Rotaru s-a abținut, dar a avut grijă ca aproape toată lumea să fie mulțumită.

Alianța PSD-UNPR-PC a obținut doar 326 voturi în fieful lui Rotaru, suficiente totuși pentru procent de 26,21%. La parlamentare, când exista USL-ul, deci și PNL alături de PSD, au fost 748 votanți care au ales această alianță. Oricum am învârti cifrele, este clar că pesediștii care răspund de organizație nu și-au făcut treaba cum trebuie, în condițiile în care Rotaru pare să-i fi lăsat în pace.

Celelalte partide au obținut scoruri foarte bune raportat cu ceea ce s-a întâmplat la nivel județean sau național. PDL-ul, cu primarul de Tașca în prim-plan, a obținut 176 voturi, adică 14,57%, un scor bun, chiar așteptat în comună, ținând seama de relațiile de prietenie ale președintelui interimar cu Rotaru, cel puțin pe linie administrativă.

Ion Rotaru nu putea să se dezică total de vechea lui prietenie de pe linia EBA și a avut grijă ca nici PMP-ul să nu fie supărat. Nu în sensul că ar fi chemat oameni la vot pentru asta, dar nici nu i-a îndemnat pe oameni să voteze altceva. Așa că PMP-ul a primit 170 de voturi, cu un procent foarte apropiat de PDL, adică 13,67%.

PNL-ul a fost, iarăși, ultimul dintre partidele mai importante și a obținut doar 10,53%, la un număr de 131 voturi. Exact cât media pe județ, semn că, încă o dată, la Rotaru acasă se dă ora exactă de foarte multe ori în politica nemțeană. Fără a duce raționamentul mai departe, observăm că o eventuală dreptă unită ar obține mai multe voturi în Alexandru cel Bun față de alianța de la putere.

Un alt aspect care merită relevat îl reprezintă cele 441 de voturi valabil exprimate, adică peste 35%, care s-au împrăștiat la alte partide mici, inclusiv către Mircea  Diaconu, semn că fiecare dintre partidele mari mai au de unde ciupi voturi pentru marea confruntare de la prezidențiale. (V.B.)

Articolul precedentÎncă un jaf la drumul mare marca Orlando
Articolul următorPrimarii de Tazlău, Gherăești și Drăgănești stau liniștiți