0:00

Girov: urmăriri şi reclamaţii

* la Mărgineni, unde alegerile europarlamentare s-au suprapus peste cele locale, toată lumea vorbea despre hramul de la Hoiseşti

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Turtureşti, în şcoala părăsită, care stă să cadă, s-a amenajat o secţie pentru cei 462 de săteni, dar „valul” de dimineaţă a lipsit. Până la ora 8,30 doar 14 bătrâni trecuseră pe la urne, şi ei mai mult ca să aibă în faţa cui să-l înjure pe primar că nu le-a făcut drumurile şi că nu au apă, decât ca să voteze. Singurul tânăr care a venit la secţie s-a arătat revoltat de faptul că microbuzul face 4 drumuri pe zi până la Girov să ducă elevii la şcoală, în timp ce clădirea din sat a rămas pradă hoţilor: „Eu îmi trezesc copilul la 6,30 ca prindă microbuzul, şi şcoala noastră, de-au pictat-o elveţienii acum 5 ani, a rămas a nimănui. Şi porţile s-au furat. Suntem la 7 km de oraş şi nu avem nici un fel de condiţii, că primarul are de dus războaie în loc să facă ceva pentru noi”.

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Gura Văii, aceeaşi atmosferă. Nu poţi întreba pe nimeni de europarlamentare fără să auzi plângeri la adresa aleşilor locali. Drumul e, într-adevăr, cu nişte cratere generoase, produse de maşinile cu buşteni care vin la gaterul din zonă. „Ăştia cu gaterul sunt nişte prieteni de-ai primarului, veniţi de la Bacău. Au fost indicatoare de tonaj acolo, dar au dispărut. În sat, unde nu-i asfalt decât în acte, s-a apucat primăria acum să pună balast. S-a întors Olaru şi a oprit lucrările. Când plouă, nu se poate circula. Apă avem prin cădere, nu e instalaţie de alimentare, dar avem scandal la primărie tot timpul că nu mai ajung să-şi împartă funcţiile”.

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Căciuleşti, însuşi primarul, deja transpirat de alergătură, ne-a abordat din poarta secţiei: „Vreţi un subiect? Mergeţi la crâşma lui Guriuc, să vedeţi cum dă băutură şi ţigări la oameni să voteze PNL-ul!”. Peste două minute, în aceeaşi curte şi la fel de agitat a intrat Valeriu Andrieş, fostul viceprimar, cu aceeaşi plângere. La crâşma lui Guriuc era o singură femeie, cu faţă tipică de consumatoare, care ceruse o bere, dar a fost nevoită să se consoleze cu un suc. „N-am dat nimănui de băut, astea sunt poveştile primarului. A venit şi poliţia de dimineaţă şi a verificat. Ţin deschis că mai vine lumea după pâine, că altfel aş închide să nu mai fie discuţii. Oricum lumea o să voteze cu PNL. Eu zic că 70% din oameni ies la vot”, a mărturisit, convins, consilierul local Vasile Guriuc. Peste nici două minute, cei trei poliţişti din comună au intrat în bar. Primiseră sesizare pe 112 şi veniseră, pentru a doua oară în 3 ore, la barul cu pricina. „Consumăm benzina de pomană”, a mormăit unul dintre poliţişti. „Am fost şi la Boţeşti unde ni s-a reclamat că se dă de băut şi am găsit nişte oameni care stăteau de vorbă”.

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Girov, la secţia din coasta primăriei, până la ora 10,30 nu veniseră la vot decât vreo 80 de persoane, din 1.100 înscrise pe liste. Adunaţi pe o bancă, patru săteni schimbau impresii. Tot despre primar. „A început canalizarea şi n-a terminat-o, centrul arată ca vai de lume, a făcut numai pentru el, pentru noi – nimic. Eu mai ascult Antena satelor şi peste tot prin ţară auzi de proiecte, de fonduri europene. La Girov auzi doar de scandal”.

Peste drum de secţia de votare se afla cel mai „generos” panou de afişaj din sat: un gard, tapetat complet, cu absolut toţi candidaţii distribuiţi lângă veşnica reclamă la fose septice. „Nu stă nimeni acolo şi de aceea a lipit care şi ce a vrut”. În schimb crâşma de alături era închisă.

Oamenii din Girov, la fel ca mai toţi din mediul rural, au votat, ieri, în funcţie de simpatiile sau antipatiile pe care le au faţă de aleşii locali, singurul lor criteriu politic valabil. Tocmai de aceea au folosit ocazia pentru a-şi pune primarul la zid şi a pune ştampila pe adversarii lui. Iar, în rest, s-au amuzat de agitaţia aleşilor locali care se urmăreau unii pe alţii şi „călcau” secţiile măcar o dată la două ore.

Hramul de la Hoiseşti a „bătut” alegerile

La Mărgineni, unde alegerile europarlamentare s-au suprapus peste cele locale, toată lumea vorbea despre hramul de la Hoiseşti. Cine a vrut neapărat a trecut pe la secţiile de vot dimineaţă, dar staţiile de autobuz erau mult mai animate decât curţile şcolilor. Conform tradiţiei, pe 21 mai, de Sf. Constantin şi Elena, s-a făcut masă la biserica din sat, iar ieri, fiecare a ieşit cu pomană la mormânt şi apoi a întins masa în curte şi a adunat copiii, rudele, prietenii. Doar cei interesaţi de politica locală ţineau sub observaţie secţiile, restul lumii căuta o maşină de ocazie sau măcar o căruţă, să ajungă cumva la Hoiseşti.

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Îmbrăcat într-o cămaşă roz şi cu o şapcă albă pe cap, vicele de Mărgineni era în mare vervă, el fiind şi candidatul „preferat” după cum spuneau sătenii. L-am prins chiar când a oprit maşina în faţa şcolii de centru, unde era cea mai mare secţie de votare. A scos din portbagaj mai multe pungi în care erau caserole cu mâncare şi a intrat hotărât în clădire. Nu înainte de a apostrofa un consilier local care sprijinea un gard şi supraveghea zona: „trebuia să-ţi iei şi aparatul de fotografiat!”. A intrat în şcoală, a lăsat caserolele şi a ieşit, la fel de grăbit, după încă un pachet (probabil greşise numărătoarea). „Nu sunt probleme, nu au fost aproape niciodată la noi, de alegeri. Nu am ce să spun mai mult. O să-mi faceţi poze şi o să vorbesc cu presa după ce ajung primar”, a „mitraliat” scurt Vasile Rotariu, viceprimar în funcţie şi candidat PSD pentru fotoliul de primar.

Europarlamentare 2014 şi… locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Sunt cel puţin trei probleme serioase, ca să nu mă refer la mărunţişuri”, era de părere Ioan Tătaru, candidatul PER care, până la prânz, trecuse prin toate cele 5 secţii de votare din comună. ”În primul rând, la şcoala din Mărgineni, unde este cea mai mare secţie, este preşedintă doamna Surdu (n.r. – soţia fostului primar) susţinătoare cunoscută a PSD. Ea lipsea de la secţie, dar nimeni nu ştia câţi cetăţeni au solicitat urna mobilă, ceea ce nu este normal, pentru că încă de aseară se ştie peste tot. Apoi nu trebuia ca funcţionarii primăriei, care se află în subordinea directă a viceprimarului, să facă parte din birourile secţiilor de votare. Eu cred că se puteau găsi uşor alte persoane, care să nu fie angajate în primărie, ca să nu fie suspiciuni. Că, aşa, lumea vorbeşte, se ştie cine iese, dar nici să fim luaţi de fraieri…”

Casa fostului primar, care a murit înecat în iaz, avea afişe PSD pe gard. Un bătrân ne-a lămurit ce aşteptări are de la următorul ales: „Îs curios câte vile îşi face, că aşa fac toţi, ridică una după alta şi până la urmă tot la doi metri sub pământ stau. Noi suntem vinovaţi, că votăm pe cine nu trebuie”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentZiua de după: chinul rânjeşte şi supravieţuieşte
Articolul următorEuroparlamentare 2014 Târgu Neamț: La votare sau la bâlci?