0:00

Despre sictirul românului de rând, vizavi de activitatea politicienilor noştri, s-a tot pomenit în ultimele decenii, însă dreptul la vot ar trebui să fie lege pentru fiecare trăitor al acestei ţări, luând exemplu Greciei, unde sufragiul este obligatoriu. Şi, indiferent de rezultatele înregistrate, un lucru este cert: românul s-a cam lehămetit de toate.

De această dată ne vom referi la o zonă a judeţului situată în extremitatea estică, cu investiţii reduse în utimele decenii, cu drumuri ca vai de mama lor şi multe altele necazuri.

Aşadar, ieri, la primele ore ale dimineţii, ca peste tot, absenteism maxim. La Gâdinţi, bunăoară, pe la ceasurile 9, vreo 35-40 de votanţi îşi “săvârşiseră” dreptul de a hotărî ce şi cine va ajunge în Parlamentul European, în două secţii situate una lângă alta. Pe la Poienari, cam acelaşi ritm, în schimb, la Pânceşti, din satul Holm, pe la ora 10, votaseră vreo 2-3 oameni, din circa150 înregistraţi, veniţi cu căruţa în centrul comunei, distanţa de aproximativ 3,5-4 km până secţia de votare fiind cel mai dificil obstacol.

Aceeaşi situaţie se înregistra şi în satele Tălpălăi şi Patricheni, primarul Augustin Holmanu relatându-ne că situaţia este moştenită încă de la primele alegeri post-decembriste, când comuna nu era reînfiinţată şi ţinea de Poienari. O chestiune la fel de grea s-a putut observa şi în comuna Bozieni, locuitorii satului Crăieşti, pentru a vota, trebuind să parcurgă şi ei vreo 8 km (4 dus, 4 întors), plus că au de traversat şi un deal uriaş. Şi totuşi, în zona de care pomeneam, recordul îl deţine cătunul Fundul Şistarului, din comuna Valea Ursului, locuitorii acestei aşezări fiind nevoiţi să parcurgă, în total, 18 km pe jos (9 la dus, 9 la întors). Aceste date pot fi verificate cu mare uşurinţă, însă problema esenţială este ce trebuie făcut? Să asigure primăria transportul?  Dacă ar fi aşa, primarul sau cei care execută astfel de servicii pot fi traşi la răspundere. Apoi, dacă se solicită urna mobilă, aceasta poate fi deplasată, dar numai în anumite condiţii.

Totuşi, deşi absenteismul era la cote maxime la orele matinale, remarcăm comuna Oniceni, situată tot în acel spaţiu, unde se înregistra un procent de aproape 10%. Cei aflaţi în sediul primăriei locale ne-au relatat că iarmarocul săptămânal i-a scos pe oameni din casă, mulţi dintre ei trecând şi pe la secţiile de votare.

Distanţele mari până la secţiile de vot se pot constata nu numai în comunele din estul judeţului, ci şi altele, mai către munte, precum Cândeşti, Borleşti şi altele, iar o reorganizare în teritoriu a secţiilor de votare ar fi cea mai bună variantă. (C. NEGRU)

Articolul precedentCelebrul Dumănoiu a jucat în anii ’70 la Piatra Neamt
Articolul următorDeci …