0:00

Eugen Țapu-Nazare (PNL Neamț): ”Fără taxe noi, mai ales în actualul context”., ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎncepe să devină îngrijorătoare insistența cu care se propagă, în spațiul public,  dorința partenerilor de a renunța la cota unică de impozitare și de a trece la impozitul progresiv.  Asta înseamnă să schimbi regulile în timpul jocului, să renunți la predictibilitatea fiscală pe care orice antreprenor o așteaptă.

Punctul de vedere al Partidului Național Liberal, exprimat de nenumărate ori de premierul Nicolae Ciucă, este cât se poate de clar: fără taxe noi care să afecteze cetățenii și mediul de afaceri.

Renunțarea la cota unică pune în pericol investițiile străine directe în România și există riscul ca marile companii să-și relocheze operațiunile în țări vecine, precum Bulgaria și Ungaria, unde  există cota unică.

Pe de altă parte, experiența ne-a demonstrat că supraimpozitarea conduce la creșterea economiei subterane, cu consecințe negative asupra bugetului, prin scăderea veniturilor. Nu în ultimul rând, statul român nu are infrastructura necesară pentru a încasa un impozit progresiv, Ministerul de Finanțe și ANAF nefiind pregătite administrativ pentru acest pas.

Investițiile reprezintă singura modalitate de a dezvolta economia, de a crește încasările la buget, iar introducerea de noi taxe, mai ales în contextul actual al războiului de la graniță, nu reprezintă o soluție sustenabilă.

Ministerul de Finanțe are toate pârghiile necesare pentru a diminua evaziunea fiscală și pentru a colecta venituri la bugetul de stat, fără să împovăreze antreprenorii, sectorul privat.

Eugen Țapu-Nazare, senator

Președintele Comisiei de Antreprenoriat și Turism din Senat

Articolul precedentA traversat pe roșu și-a ajuns… în spital!
Articolul următorTragedie la Răcăciuni: Doi morți și doi răniți într-un grav accident
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.