În urma consultărilor cu mediul privat, Guvernul Orban a simplificat procedurile de acordare a șomajului tehnic. Astfel, una din cele mai importante decizii este aceea că angajatorii nu mai trebuie să avanseze din propriile resurse financiare plățile către angajații care beneficiază de șomaj tehnic. Plățile se vor face direct de către AJOFM, după 15 zile în loc de 30 de zile, așa cum era prevăzut inițial.

O primă tranșă se va deconta la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, urmată de o a doua, la începutul lunii mai, pentru perioada 1 – 16 aprilie. Pentru a câștiga timp și pentru a elimina eventualele disfuncționalități cauzate de birocrație, angajatorii pot depune cererile și on line. Indemnizația de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

Angajatorii care vor primi sume pentru plata angajaților trecuți în șomaj tehnic, au obligația să le vireze în maxim trei zile din momentul încasării acestora.

O altă prevedere importantă o reprezintă facilitățile acordate altor categorii de profesioniști, cluburi sportive, persoane fizice, întreprinderi individuale, PFA. Și aceștia vor primi 75% din salariu mediu brut pe țară, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Eugen Țapu – Nazare

Vicelider al Grupului PNL din Senatul României

Articolul precedentConsiliul Județean mulțumește celor care ajută Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
Articolul următorPREFECTURA NEAMŢ: Statistici despre coronavirus (28 martie)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.