reclama autocenter

Guvernul Orban a elaborat primul pachet legislativ de măsuri prin care sprijină companiile și angajații afectați de criza provocată de epidemia de coronavirus. Măsurile sunt în vigoare și deja produc efecte pozitive.

Una dintre cele mai importante prevederi o constituie acordarea de șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, plafonat la 75% din  salariul mediu brut pe economie pentru toți românii care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei Covid-19, indiferent de forma de angajare: contracte individuale de muncă, PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale, contracte sportive sau cu drepturi de autor, alți profesioniști.

De asemenea, amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing pentru o perioadă de până la 9 luni și garantarea dobânzilor datorate în această perioadă pentru creditele ipotecare este o altă măsură care vine în sprijinul celor afectați. Acesteia se adaugă și schemele de garantare pentru IMM-uri pentru capital de lucru de până la 5 milioane lei și pentru credite de investiții de până la 10 milioane lei, cu dobândă și comisioane zero. Marii contribuabili beneficiază de bonificații pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5%, în vreme ce pentru IMM-uri și microîntreprinderi, bonificația crește la 10%.

Guvernul Orban a decis și suspendarea dobânzilor și a penalităților, precum și a popririlor și executărilor silite pentru neplata obligațiilor fiscale și bugetare pe perioada stării de urgență și 30 zile după încetarea stării de urgență. O prioritate o constituie și plata obligațiilor statului către companii în perioada martie-aprilie în sumă de aproximativ 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, și 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.

Cei care doresc, pot solicita amânarea la plată a taxelor și impozitelor pe proprietate, terenuri și mijloace de transport până la 30 iunie. Guvernul a decis amânarea obligațiilor de plată pentru utilități și chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență, prin obținerea certificatului de urgență online de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sectorul medical va beneficia de o finanțare de circa 1 miliard de euro, fonduri europene, pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

La momentul actual se află în pregătire un al doilea pachet legislativ pentru repornirea activităților economice după încetarea stării de urgență. Acesta va fi definitivat după consultările cu mediul de afaceri si partenerii sociali.

Eugen Țapu Nazare

Vicelider al Grupului PNL din Senatul României

Articolul precedentGUVERNUL ROMÂNIEI: „Firmele pot achita online taxele către bugetul de stat”
Articolul următorŞTIRI OFICIALE Suceava şi Neamţ au 42 şi, respectiv, 32 de cazuri noi de coronavirus
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.