dezbatereConcursul Naţional „Tinerii Dezbat”, o importantă competiţie de dezbateri din Europa Centrală şi de Est, îşi va alege câştigătorii în acest weekend (10-12 iunie), în cadrul etapei naţionale care va avea loc în Zalău.

După fazele regionale, în finala ediţiei a VII-a s-au calificat 38 de echipe formate din elevi provenind din licee teoretice, licee pedagogice şi colegii din România, au anunțat reprezentanții biroului de comunicare al Ministerului Educației.

Învingătorii vor fi stabiliţi în urma sesiunilor de dezbateri pe următoarele teme: 1. Educaţia civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa şcolară pentru liceu? 2. Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă 0 pentru actele de discriminare din şcoli? 3. Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toţi elevii?

Inițial, la competiție s-au înscris echipe din 293 de unităţi de învăţământ. În ediţia de anul trecut s-au impus elevii Colegiului Naţional „AT Laurian” din Botoşani. Anul acesta, din județele Moldovei, s-au calificat următoarele unități de învățământ:

Bacău: Colegiul Național ”Gheorghe Vrânceanu” – Bacău;

Botoșani: Colegiul Național ”AT Laurian” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani;

Iași: Colegiul Național ”Emil Racoviță” și Liceul Teoretic ”Miron Costin” din Iași;

Din județul Neamț, nu s-a calificat nicio echipă;

Suceava: Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și Colegiul Național ”Petru Rareș” din Suceava;

Vaslui: Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad.

„Tinerii Dezbat” este un campionat naţional de dezbateri educaţionale iniţiat în 2009 de Ministerul Educaţiei şi partenerii săi. Anual, peste 450 de elevi şi profesori se înscriu într-o competiţie a înţelegerii şi a promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de gen. Competiţia este derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi Romanian-American Foundation. (M. TEODOROF)

Articolul precedentAntrenor macedonean la HCM Roman
Articolul următorMargină şi Tăbăcariu, liberi de contract
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.