De astăzi, 10 mai, echipa Salvamont Neamţ s-a îmbogăţit cu o unitate canină de elită: salvatorul montan Ionuţ Paşcu, de la Vatra Dornei, şi câinele specializat în salvare din avalanşă – Erik, admişi în „familia” condusă de Raul Papalicef, după mai multe examene şi probe de anduranţă.

„Erik este unul din cei mai valoroşi câini de salvare din România, mascul din rasa Malinois, în vârstă de 5 ani”, a precizat şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Este polivalent, având brevet de salvare din avalanşă, obţinut după doi ani de pregătiri intense, dar şi specializare pentru căutare şi salvare persoane rătăcite şi/sau dispăruţi accidentaţi. În cazul unei căutări într-o zonă unde s-a produs o avalanşă cu victime, un câine de salvare bine antrenat poate suplini activitatea a peste 10 salvatori montani, iar şansele de supravieţuire a victimei cresc exponenţial. În cazul căutărilor unor persoane rătăcite şi accidentate, mai ales când acestea nu pot comunica din cauza traumatismelor sau a epuizării avansate, în teren greu accesibil, noaptea sau pe viscol folosirea câinilor de salvare utilizaţi pe scară largă în toată lumea a produs rezultate extraordinare. Unităţili canine specializate pentru operaţiuni de salvare în zona montană funcţionează la Servicii Salvamont din Argeş, Gorj, Bacău, Caraş, Mureş, Harghita şi, de astăzi, şi în Neamţ”.

Pe timpul verii, Erik va fi folosit la căutare – salvare, unde, cu siguranţă, se va dovedi eficient, mai ales în zonele cu vegetaţie abundentă sau copaci doborâţi. În plus, el va conferi siguranţă salvatorilor montani, care nu de puţine ori s-au întâlnit cu urşi şi cu alte sălbăticiuni în masiv. De la toamnă, câinele va fi antrenat pentru salvare acvatică, în sensul că va fi învăţat să ducă un capăt de coardă unui om conştient, căzut în apă acoperită cu gheaţă subţire, pe care un salvator nu are cum păşi.

C.M.

Articolul precedentACTUALIZARE CUPA ROMÂNIEI Ambele formaţii de Liga a V-a s-au calificat!
Articolul următorRestricții de circulație la Roman
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.