0:00

Energie verde / Surpriza doamnei Antonescu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Adina Vălean, candidată pentru un nou mandat de eurodeputat și soție a președintelui Crin Antonescu, este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European. Duminica trecută, la Piatra Neamț, s-a străduit să prezinte câteva aspecte legate de activitatea sa europeană. Publicul adunat la Polivalentă a aflat printre altele despre implicarea în lupta pentru eliminarea tarifelor de roamning și cei peste 700 milioane euro economisiți de consumatorii români, din 2007 încoace, la apeluri, SMS și internet în roaming.

La conferința de presă ce a urmat, când totul curgea spre un final liniștit, a fost întrebată ce și cum se mai poate repara din prăpădul produs de schema românească de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile. Povara certificatelor verzi din facturi, la care se adaugă taxa de cogenerare, este dusă de toți, de la românul simplu la marea industrie. Adina Vălean consideră că orice se poate repara mai ales dacă negocierile trecute nu se mai potrivesc cu realitatea. A semnalat apoi că nu s-a făcut niciun studiu serios de impact asupra efectelor produse în economie. Mai mult, a spus în clar că asigurarea a 20% din producția de energie electrică din surse regenerabile „e perfect dăunătoare economiei unor state membre”. Mai departe, a subliniat că, sub pretextul politicii europene, s-a intrat artificial pe piața noastră cu tehnologie care nu e din România, care nu ajută capitalul românesc. Nu a lipsit nici momentul explicit de politică europeană: „Atrag atenţia şi semnalez că socialiştii europeni, din populism, au susţinut chestiunea cu mediul pentru că «dă bine». Comisia Europeană bagă sub preş această chestiune. Se descurcă fiecare cum poate”.

În ciuda insistențelor, a evitat să spună concret ce și cum se poate face, cine trebuie să intervină. Pe de o parte poate fi de înțeles că nu se aștepta la abordarea acestui subiect undeva în provincie. De fapt, nici în Capitală nu i se pun astfel de întrbări. Pe de altă parte însă, liberalii au cel puțin o datorie morală față de România. Bazele dezmățului cu certificate verzi au fost puse prin Legea 220 din octombrie 2008. Prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu, iar Varujan Vosganian la Economie și Finanțe. Întâmplător sau nu, Vosganian nu a rămas la conferința de presă.

Eliberat de asocierea cu actul de guvernare (a fost secretar de stat la Ministerul Economie și Comerțului în perioada 2005-2007), senatorul Eugen Țapu nu a ezitat și a indicat limpede cine trebuie să reacționeze: „În primul rând guvernul României, la nivelul Comisiei Europene. Trebuie să meargă şi să încerce să renegocieze angajamentul luat şi schema de sprijin”. Partea și mai proastă este că ai noștri se comportă de parcă ar fi rupți de lume. „În primul rând trebuie să ţinem cont de evoluţia costurilor cu resursele energetice pe plan global. Să vedem ce s-a întâmplat în ultimii 5 ani, de exemplu. Statele Unite au scăzut costurile cu resursa energetică aproximativ cu 40%, în timp ce în Uniunea Europeană au crescut cu circa 35%. Mai avem în competiţie ţările emergente, cum sunt Rusia şi Brazilia, care au resurse uriaşe cu preţuri foarte mici. În interiorul UE, România are cele mai mari resurse pe energia regenerabilă, cu 224% mai mari faţă de media europeană”, a adăugat liderul liberalilor pietreni, neuitând să insiste pe partea cea mai dramatică a situației: „Riscul cel mai mare este ca România şi economia românească să nu mai fie competitive pur şi simplu. Aceste acţiuni care avantajează un număr restrâns de companii private afectează marea industrie, marii consumatori. Mă refer la SIDEX, la ALRO, la toată industria chimică, industria cimentului, industria auto, adică industrii care asigură sute şi sute de mii de locuri de muncă, de care depind alte sute de mii pe orizontală, la IMM-urile conectate la marea industrie. Din punctul meu de vedere nu este raţional să se dezvolte în continuare noi capacităţi pe resurse energetice regenerabile, în special eoliene şi fotovoltaice. Efectiv, riscăm să scoatem industria din competiţie, de pe piaţă şi să sufocăm cetăţeanul”.

Angajamentul asumat de România față de Comisia Europeană, de a asigura mai mult decât media uniunii de energie electrică din surse regenerabile, până în 2020, era realizat de fapt dintotdeauna, numai că noștri au inclus în schema de sprijin doar capacitățile hidro cu puteri instalate mai mici de 10 MW. Actuala schemă de sprijin este cea mai generoasă din toate statele membre al Uniunii Europene și în realitate nu a fost impusă peste capul nostru.

Viorel COSMA

Articolul precedentDialog cultural Roman – Piatra Neamţ
Articolul următor25 de elevi, surprinşi de ninsoare în masivul Ceahlău