pietricica turism

8 liceeni și 4 elevi de gimnaziu din judeţ s-au calificat la Olimpiada Națională de Informatică, o calificare record pentru școala nemțeană de profil. Printre cei calificați, este un elev – Ştefan Cosmin Dăscălescu, în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică (CNI) Piatra Neamț, pregătit de prof. Gheorghe Manolache – care a participat și s-a calificat pe un valoros loc 2 pe țară și la concursul de informatică „Urmașii Lui Moisil”, din perioada 22-24 martie, de la Botoșani. La calificările pentru naționala Olimpiadei de Informatică au participat 88 de elevi.

GIMNAZIU

“Niciodată n-am mai avut atât de mulți copii la națională! La informatică, evaluarea este automată și un copil poate avea o soluție bună, dar să nu se încadreze în timp și poate lua 0 puncte. Mă bucur că avem mai multe locuri, chiar dacă există o clasă – a IX-a – de la care nu s-au calificat copii, iar dacă era și nu s-ar fi calificat acum, s-ar fi pregătit pentru anul următor. Pentru că, atunci când participi într-o competiție, psihologic e un antrenament. Dar, sunt vreo 20 de județe care n-au copii calificați la clasa a IX-a. La București, pentru că ați vorbit de școala de informatică de aici, sunt copii de învățământ primar care participă la olimpiadă, fac pregătire intensivă din clasele I-II. Deci, nu pornim cu egalitate de șanse.

LICEU

Competiția cu Bucureștiul e veșnică, acolo au în palatele copiilor centre de pregătire foarte puternice, cu grupe de copii mici, la fel la Liceul Internațional de Informatică, unde olimpicii fac 90% din timp doar disciplinele de specialitate. La noi, singura pregătire organizată este în Centrul de excelență, având în vedere că programa de gimnaziu n-are nimic în comun cu cea de olimpiadă, iar în centru se face o pregătire de la 0. Ne bucurăm că există centrul de excelență, fiindcă aici putem să-i creștem de mici. La concursul «Urmașii Lui Moisil» este câte un premiu pe nivel. Aici, a fost un copil din București care a rezolvat subiectele în 33 de minute și 5 copii care au avut punctajul maxim. Elevul nostru are un punctaj onorabil, este în prima jumătate”, a declarat prof. Florentina Ungureanu, inspector de specialitate.

URMAŞII LUI MOISIL

Etapa națională a Olimpiadei de Informatică va avea loc, în perioada 30 aprilie-4 mai, la Suceava, pentru liceeni și în perioada 22-27 aprilie, la București, pentru cei de gimnaziu. (C.I.)