Viața unui nou-născut este în pericol și medicii de la secția Neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Roman se străduiesc să-l stabilizeze pentru a fi transferat la Spitalul pentru copii din Iași.

Pentru salvarea copilului, în această dimineață, 5 aprilie, a fost trimis elicopterul SMURD care urmează să-l preia. „De la Iași s-a solicitat transferul nou-născutului, iar în acest moment medicul neonatolog pregătește pacientul pentru transport”, a declarat Laura Trifan, purtătorul de cuvânt al SMU Roman.

Elicopterul a aterizat pe stadionul municipal pe la ora 9. Vom reveni cu detalii.

Actualizare: Pe la ora 10.30 elicopterul a decolat de pe Stadionul Moldova. Nou născutul are grave malformații și necesită de urgență intervenții chirurgicale complexe, ce urmează să fie efectuate la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” Iași. Copilul a fost adus pe lume in extremis, prematur, după o sarcină pe parcursul căreia mama lui nu a fost la medic: „Este vorba despre un nou născut adus pe lume prin operație de cezariană în urgență, la 31 de săptămâni de sarcină, deci prematur și cu o greutate de 1.400 grame. A fost o sarcină neinvestigată. Nou născutul prezenta detresă respiratorie și malformații digestive (imperforație anală), în observație atrezie duodenală, ce prezintă urgență chirurgicală. De asemenea, este în observație cu sindromul Down. Până la venirea elicopterului, medicul neonatolog a reușit intubarea nou-născutului, care a fost preluat și transportat cu elicopterul la Spitalul „Sf. Maria” Iași, fiind așteptat de cadrele medicale din cadrul secției Chirurgie pediatrică”, potrivit Laurei Trifan.

Diagnosticul inițial este unul grav: copilașul are probleme respiratorii, duodenul nu este suficient dezvoltat încât să fie deschis și să permită trecerea conținutului gastric (malformație asociată cu sindromul Down în aproape o treime dintre cazuri, potrivit specialiștilor) și anusul nu prezintă orificiul fiziologic. Efortul medicilor ieșeni de a-l salva va fi considerabil.

C.I.

Articolul precedentBărbat găsit mort în apartament
Articolul următorIncendiu pus în gospodăria unui localnic din Pipirig