pietricica turism

smurd elicopter 02_resizeSMURD Iaşi beneficiază, de săptămâna aceasta, de un elicopter nou. Noua aeronavă va executa misiuni în toate judeţele Moldovei, dar şi peste Prut, informează Radio Iaşi.

“Elicopterul a ajuns astăzi la Iaşi. Vom începe misiunile în condiţii meteo favorabile de mâine, dacă aceste condiţii vor exista, cu respectarea aceloraşi indicaţii medicale în toată regiunea de nord-est. Elicopterul de la Iaşi şi cel de la Galaţi sunt declarate operator medical pentru zona transfrontalieră, ceea ce înseamnă posibilitatea de a face şi misiuni în Republica Moldova, la fel, pe baza indicaţiilor medicale din protocoale şi lege şi în condiţii meteo favorabile”, a declarat Diana Cimpoieşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Misiunile aeromedicale au fost întrerupte la Iaşi pe 2 iunie 2016. Atunci, elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova, în Raionul Haragâş. Medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu, piloţii Voicu Şocae şi Doru Gavril şi-au pierdut viaţa, în timp ce erau într-o misiune de salvare a unui pacient.

Acesta a fost cel de-al doilea accident aviatic în care a fost implicat un elicopter SMURD Iaşi. Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter SMURD Iaşi, cu un echipaj format din doi piloti, medic şi asistent, s-a prăbuşit la 3 kilometri de pista aeroportului Iaşi. Medicul Liliana Puiu şi asistentul medical Mioara Haută, piloţii Vasile Valentin Mihai Stănescu şi Mihai Augustin Toma şi-au pierdut viaţa. (ZCH NEWS)