Chestiunea violenței în școală preocupă mai marii Ministerului Educației. În acest moment, violența între elevi este reglementată într-un proiect de normativ, pus deja în dezbatere publică. Documentul stabilește care sunt formele grave de violență, pornind de la simpla amenințare și până la semne obscene, vătămare corporală, instigarea la ură, imobilizarea elevului.
În același timp, proiectul prevede și modul de intervenție și gestionare a unor astfel de evenimente. Martorii unei scene de violență, fie ele elevi sau angajați ai școlii, trebuie să sune direct la 112, părinții elevilor implicați trebuie invitați neapărat la școală, agresorii trebuie să fie izolați între ei și dacă sunt suspiciuni că s-a comis o infracțiune, interogarea elevilor se va face doar de organele de urmărire penală și numai în prezența unui psiholog. Elevii trebuie interogați separat, pe cât posibil o singură dată și numai în prezența unui părinte, de consilierul sau psihologul școlar. „Pe baza rezultatelor evaluării, directorul, educatoarea, profesorul de învăţământ primar/dirigintele, consilierul şcolar, cu consultarea managerului de caz DGASPC, propun sancţiuni pentru autor/autori. Consiliul profesoral validează sancţiunile propuse. Sancţiunea se comunică elevului/elevei şi părinţilor/tutorilor legali, în scris, de către personalul de conducere al unităţii de învăţământ, în termen de cel mult 30 de zile de la data deciziei. Părinţii/tutorii legali sau elevii majori au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar”, se prevede în proiectul de act normativ propus de Ministerul Educaţiei.
Acest proiect vine după adoptarea legii anti-bullying 221/2019 și a normelor metodologice de aplicare, apărute în anul 2020.
C.I.