Tinerii români Tudor Dochia și Alexandru Turculeț, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, au câștigat premiul special oferit de Expo-Sciences Luxembourg cu lucrarea lor inovatoare, „Complete Solution for PCB Assembly” (Soluție completă pentru asamblarea plăcilor de circuite imprimate) la cea de-a 35-a ediție a Concursului European pentru Tineri Cercetători (EUCYS – European Union Contest for Young Scientists). România a obținut rezultate de excepție la competițiile europene de știință, demonstrând din nou potențialul de inovare și creativitate al tinerilor săi cercetători.

Elevii suceveni premiați la EUCYS 2024

Cei doi tineri, elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, fac parte din lotul național al României, care a participat la EUCYS, considerată una dintre cele mai importante competiții de știință din Europa. Lotul României a fost format din elevi talentați proveniți de la instituții de învățământ de stat, fiind coordonat de prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici de la Universitatea din Suceava, cu sprijinul observatorului prof. Valeriu Apostol de la Liceul cu Program Sportiv Galați.Elevii suceveni premiați alături de colegii lor, sărbătorind.

Alături de ei, echipa României a avut în componență elevi la fel de promițători: Dumbravă Mara, elevă în clasa a VII-a la Centrul Județean de Excelență din Galați și la Școala Gimnazială Nr. 29 din același oraș, Babușcă Miruna, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Costache Negri” Galați, Hămbășan Matei-Ioan și Uleșan Andra-Maria, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu.

Ministerul Educației a felicitat în mod public reușita tinerilor cercetători, evidențiind importanța participării acestora la EUCYS, un eveniment finanțat de Uniunea Europeană și co-organizat de Comisia Europeană.Festivitatea de premiere EUCYS

Succes românesc și la EU TalentOn 2024: Ana Maria Popa și echipa H2FAST

În paralel, s-a desfășurat competiția EU TalentOn, parte a programului Orizont Europa, care a reunit 108 tineri cercetători din 38 de țări. România a fost, de asemenea, reprezentată cu succes, prin echipa H2FAST, din care a făcut parte Ana Maria Popa, studentă la Universitatea din București. Echipa ei a obținut locul I la secțiunea dedicată adaptării la schimbările climatice. Competiția a provocat participanții să abordeze cinci misiuni esențiale pentru viitorul UE: adaptarea la schimbările climatice, prevenirea cancerului, oceane și apă curate, orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic și protecția solului.

Puteți urmări festivitatea de premiere aici, momentul în care elevii suceveni premiați urcă pe scenă, fiind 53:58.

Alexandru Andrieș
Foto: facebook.com/www.edu.ro

Articolul precedentPreot condamnat după un accident soldat cu moartea unei persoane
Articolul următorViorica Ciucanu: expoziția de pictură „EVADARE PRIN MUZICĂ/2.2” la Galeriile „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț