Perioada aceasta încordată din perspectivă epidemiologică pare să impună măsuri excepționale. Deși nu pot fi introduse reguli noi în timpul anului școlar, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat astăzi, 23 martie, că ia în calcul cumularea celor două vacanțe de Paști într-una singură. „Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat. Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat ministrul Educației la dezbaterea organizată astăzi de Senat pe tema finanţării învăţământului superior.

Sorin Cîmpeanu a adus în discuție și dezavantajele unei vacanțe lungi înaintea examenelor naționale: „Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea Naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”.

Care va fi formula exactă, având în vedere că Paștile catolic este pe 4 aprilie și Paștile ortodox este pe 2 mai, rămâne de văzut. Urmează ca situația să fie reglementată printr-un ordin de ministru care să fie adoptat în mai puțin de două săptămâni.

C.I.

Articolul precedentTOP 5 arome seducătoare pentru bărbaţi
Articolul următorVerificări la depozitarea gunoaielor din construcţii şi mobilier