0:00

Elevi, profesori și părinți solicită decontarea integrală a navetei elevilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiElevii, cadrele didactice și părinții au făcut front comun pentru scăderea abandonului școlar, prin decontarea integrală a navetei elevilor. Într-un comunicat de presă, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar solicită Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanță de Urgență, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

„În august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și școală.Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198,941 de elevi navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163,872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, se precizează în comunicatul citat.

„În momentul de față elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat. Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală”, a declarat Gabriel-Dragoș Cazan, președintele Asociației Elevilor din Bacău.

Reprezetanții elevilor, tinerilor, cadrelor didactice și părinților din România solicită Prim-ministrului României, dl. Dacian Cioloș, și Guvernului României să trateze cu prioritate și diligență maximă problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la școală. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentAccident mortal la Agapia
Articolul următorDOCUMENT 87% dintre medici vor refuza gărzile suplimentare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.