0:00

Începând de astăzi și până joi, 20 februarie, elevii claselor a VIII-a vor participa la simularea examenelor de la evaluarea naţională. Prima probă, care se desfășoară astăzi, este cea de limba română.

Potrivit calendarului privind organizarea şi desfăşurarea simulării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, cea de-a doua probă, cea de la matematică, se va desfășurta în 19 februarie, iar la proba de limba şi literatura maternă în 20 februarie. Rezultatele testelor vor fi afişate în 7 martie. Simularea pentru cadrele didactice a început de ieri.

“Ieri (17 februarie – n.r.), la ora 15, am susținut o simularea tehnică astfel încât în ziua simulărilor să nu avem probleme”, a declarat Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț. Aceasta a mai precizat că peste 5.000 de elevi nemțeni participă la această simulare, iar scopul ei este acela pe care l-a făcut public și Ministerul Educației: „rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Aceste rezultate nu vor fi trecute în catalog”.

Reprezentanții IȘJ Neamț au spus că examenul trebuie trata cu maximă seriozitate chiar dacă activitatea profesorilor supraveghetori și evaluatori este una benevolă. „Pentru această simulare profesorii nu sunt remunerați. Această acțiunea este una benevolă, dar trebuie înțeles că este în sprijinul lor pentru ca în momentul examenului să nu întâlnească piedici. Este un exercițiu bun atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice care vor ști la ce nivel se află”, a adăugat Laiu.

Examenele la limba română şi matematică de la evaluarea naţională pentru elevii clasei a VIII-a vor avea loc între 23 şi 25 iunie. În acest an şcolar, la admiterea în liceu, ponderea mediei de la evaluarea naţională creşte la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, iar media notelor din ciclul gimnazial scade cu 25 la sută. (M.T.)

Articolul precedentDublă tentativă de suicid
Articolul următorHoţ prins de jandarmi