0:00

Sub cod galben de caniculă prelungit de meteorologi până pe 13 august, nemțenii sunt atenționați să se protejeze față de efectele temperaturilor de peste 30 de grade Celsius. Efectele caniculei în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații În acest week-end, la UPU Piatra Neamț s-au prezentat zilnic între 2 și 5 pacienți critici, unii care au fost resuscitați, dar și între 20-36 de pacienți cu probleme de sănătate agravate și de căldură, potrivit dr. Gabriela Bercea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Canicula prelungită poate afecta nu doar pe cei care se știu bolnavi, ci și pe oamenii sănătoși, dacă stau prea mult sub razele soarelui și mai ales la orele amiezii. În astfel de perioade cu zile fierbinți consecutive, hidratarea este foarte importantă și medicii spun că este bine să se consume apă și ceai călduț pe tot parcursul zilei, înainte de a se ajunge la starea de sete. Lichidele au rolul de a echilibra pierderile de apă din organismul care luptă să se adapteze la căldura. Efortul fizic prelungit, când temperaturile aerului sunt de peste 30 de grade Celsius, câteva zile la rând, slăbește corpul. Apar amețeli, dureri musculare, stare de epuizare și, dacă se exagerează cu expunerea la soare, se poate ajunge la șoc hipertermic și la insolație.

Cei mai afectați de caniculă sunt persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, de metabolism, persoanele în vârstă, dar și copiii. De aceea, bolnavii cronici sunt sfătuiți să nu renunțe la medicație, să nu întrerupă tratamentele date de medici. Plimbările afară trebuie făcute dimineața, până la ora 11 și seara, după ora 18. Este bine să se folosească o pălărie sau umbrela care să protejeze capul de razele soarelui, iar îmbrăcămintea trebuie să fie ușoară. Efectele caniculei în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații Munca la câmp sau la grădină este bine să se facă în afara orelor amiezii, fiindcă efortul fizic supune corpul la un consum mai mare de energie pentru a se adapta și asta duce la epuizare. Medicii recomandă ca și alimentația să fie mai ușoară, fără prea multă carne și grăsimi animale cu mai multe fructe în meniu și cu legume de sezon. Alcoolul, cafeaua și băuturile răcoritoare cu acid dezhidratează organismul și este bine să fie evitate. Dușurile călduțe sunt, de asemenea, un remediu în lupta cu temperaturile ridicate. În încăperi unde există aer condiționat, este bine ca răcorirea spațiului să se facă la o diferență de numai 5 grade mai scăzută decât temperatura de afară, fiindcă diferențele mari epuizează și afectează organismul. Ferestrele expuse la soare trebuie acoperite, iar aerisirea încăperilor să se facă de seara până dimineața.

 

Muncitorii care își desfășoară activitatea în aer liber sau în hale trebuie să fie protejați la căldură. Angajatorii au obligația să le asigure condiții de muncă adaptate caniculei care se menține două zile la rând: câte 2-4 litri de apă minerală la fiecare persoană și pe fiecare tură, echipament individual de protecție adecvat, o normă de lucru redusă pentru a scădea ritmul efortului fizic, aerisirea spațiilor de muncă, unde e cazul, alternarea muncii cu odihna. Efectele caniculei în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații Potrivit normelor de securitate și sănătate în muncă, acolo unde nu pot fi asigurate astfel de condiții, angajatorii pot ca, de comun acord cu salariații sau sindicatele, să reducă programul de lucru sau să întrerupă colectiv munca, dacă se poate acest lucru, vechimea salariaților nefiind afectată. Angajatorii trebuie să-și trimită periodic salariații la examene medicale, să poată acorda primul ajutor celor care se resimt de la căldură și, dacă este nevoie, să-i ducă la spital, iar pentru cei cu afecțiuni ce le impun restricții de a munci la temperaturi extreme să le poată reduce timpul de lucru sau, eventual, să-i treacă în alte locuri de muncă. „Temperaturi exterioare extreme sunt cele care depășesc +37 de grade Celsius sau, corelate cu condiții de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel. Ordonanța de urgență 99/2000 stabileșt aceste măsuri ce trebuie întreprinse de angajatori pentru protejarea salariaților în condiții de căldură excesivă. În cazul nerespectării obligațiilor, angajatorii sun pasibili de amenzi cuprinse între 1.500-2.500 lei, dacă faptele nu constituie infracțiuni”, precizează Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. (C.I.)

Articolul precedent5 medici ortopezi și 18 pacienți, trimiși în judecată pentru șpagă
Articolul următorFOTO: Bărbat căzut în lacul Izvoru Muntelui, în timp ce cosea iarba