În luna martie, lună în care s-a instituit starea de urgență începând cu data de 16, infracționalitatea a scăzut în toată țara.  În județul Neamț, numărul faptelor penale sesizate a scăzut cu 11,5%, față de perioada similară a anului trecut. Excepție fac tâlhăriile, unde creșterea este de 25%, pentru că anul trecut au fost 4 infracțiuni de acest gen, iar anul acesta 5.

Infracţiunile contra patrimoniului sunt, în luna martie, în scădere cu 13,2%”, a declarat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”Astfel, infracțiunile de furt au scăzut cu 15,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Faptele de lovire sau alte violențe au scăzut cu 16,7%, iar infracțiunile stradale au crescut cu 45%. De asemenea, infracțiunile contra vieții sunt, în luna martie, în scădere cu 33,3%”.

Dacă în a doua jumătate a lunii martie numărul accidentelor rutiere a scăzut, per ansamblu au fost cu 7 evenimente mai mult decât în martie 2019.

Și în privința violenței în familie numărul infracțiunilor sesizate a scăzut cu 23% față de martie 2019, iar numărul ordinelor de protecție provizorii a scăzut de la 36 la 20. În schimb, luna aprilie a debutat cu foarte multe apeluri la 112, exact ca înainte de izbucnirea epidemiei, și anume peste 100 zilnic, din care mai mult de jumătate sunt pentru conflicte în familie. Semn că izolarea este un test pentru multe căsnicii.

C.M.

 

 

Articolul precedentNumăr de cazuri pozitive pe localitățile din județul Neamț
Articolul următorIncendiu de la un coș de fum, casa din vecinătate – în pericol