0:00

Cei 137 de copii, cât are Școala Gimnazială nr. 7 Piatra Neamț, mare parte dintre ei țigani, au învățat prin joc, desen și teatru să fie înțelegători unii cu alții, să se accepte, să lucreze în echipă.

Au arătat-o printr-un spectacol susținut joi, 28 martie 2019, în care au dat viață personajelor din povești, pe care le-au interpretat ca niște actori veritabili care își stăpânesc emoțiile.

Spectacolul a avut loc în sala de sport a școlii, acolo unde s-a derulat mare parte din proiectul ajuns la final – „Edukid”, implementat de Asociația Umanitară „Codrin”, printr-o finanțare nerambursabilă de 10.000 lei, acordată de Primăria Piatra Neamț. Din 14 ianuarie până la finele lunii martie, copiii de la școala din cartierul Văleni au învățat să asculte, să comunice, cum să înlocuiască reacția de violență cu discuția colegială. Au avut parte de surprize, au aflat de ce e bine să se împrietenească cu apa și săpunul, cu pasta și periuța de dinți, urmând să și aplice în viața de zi cu zi, acasă, tot ce au aflat.

Spectacolul a fost urmat de o conferință de presă, la care primarul Dragoș Chitic a vorbit despre necesitatea unor proiecte sociale la școlile cu probleme: ”Îi mulțumesc Asociației ”Codrin” pentru că a înțeles ceea ce noi ne dorim, ca primărie, și a depus acest proiect spre finanțare, pe care l-am susținut cu toată tăria. Un proiect extrem de util și care sunt convins că nu va fi ultimul de acest gen. Cred că, dacă intervenim suficient de mult în problemele de natură socială, am putea avea un oraș și o țară în care problema socială să se reducă extrem de mult, iar copiii care vor deveni adulți să aibă o viață normală, să fie integrați în societate. Suma alocată acestui proiect, 10.000 lei, nu este nici o sumă mare, nici o sumă mică, dar cred că acești bani trebuie să ajungă acolo unde trebuie, nu doar la unitățile școlare mari, ci și la unitățile școlare care au nevoie și de această parte socială care poate să ducă la rezolvarea unor probleme din aceste comunități școlare. Le mulțumesc celor implicați în acest proiect”.

Monica Sofron, președintele asociației ”Codrin”, a vorbit despre ineditul experienței de a lucra cu atâția copii cu probleme: ”Au fost 48 de întâlniri timp de aproape 3 luni. Am adus copiilor jocuri, caiete, cărți, creioane colorate, articole de igienă, cornuri cu ciocolată și sucuri la fiecare întâlnire. Toți copiii școlii, de la cei de grădiniță și până la cei de clasa a VII-a au participat în proiect, pe șase tematici diferite. Tematicile au fost abordate prin joc: puzzle si lego, prin mici scenete de teatru, prin desene, prin povești cu tâlc, prin vânătoare de comori, încercând să-i facem să se deschidă înspre noi. Eu, personal, a trebuit să învăț să mă descurc în acest proiect, fiindcă la început mi-a fost greu, copiii vorbeau tare, nu erau atenți. Dar, prin joc, ne-am apropiat unii de alții, copiii și-au descoperit sufletul. Acești copii, inclusiv copiii romi, provin din familii foarte, foarte sărace, de aici, din Văleni, din familii care nu-și permit uneori nici hăinuțe să le cumpere. Toți ceilalți părinți care dispun financiar au copiii la Școala 2. Doamnele învățătoare le mai aduc câte ceva de-acasă, fie creioane, sau alte materiale, câte ceva de mâncare și cam tot ce este făcut în această școală este făcut de cadrele didactice. Pentru spectacolul oferit de copii la finalul proiectului, împreună cu doamnele învățătoare le-am închiriat costumele, i-am pieptănat, i-am aranjat. De asta spun că, atunci când vrei să faci ceva, chiar și cu resurse puține, reușești să faci mult mai mult dacă te implici cu sufletul. Pe lângă activitățile din proiect, am inclus și alte acțiuni: Zilele Internaționale ale Cititului, acțiuni de educație pentru sănătate în perioada de gripă, apoi în Săptămâna Igienei Orale copiii au primit pastă și periuțe de dinți, după ce am organizat un joc ”vânătoarea de comori”, am făcut cu ei mărțișoare și felicitări de 1 și 8 martie, am organizat și mici festivități de zile de naștere, inclusiv cu tort. Asociația ”Codrin” a donat școlii o plasmă și un DVD pentru realizarea activităților extrașcolare, precum si 1.000 de volume și provoacă, în continuare, pe copiii acestei școli să îndrăgească cititul și să participe la concursul în urma căruia pot câștiga un calculator, un laptop și un telefon mobil. Pe folurile școlii s-au instalat două seturi de sensory path, pentru recreerea copiilor în pauze, am montat stickere pe pereți și pe geamuri pentru a crea un mediu plăcut. Mă bucur că am derulat acest proiect, am avut sprijin și de la Direcția de Asistență Socială, descoperind și alte probleme pe care le-am rezolvat pe parcurs. Nu este singurul proiect, urmează încă unul, pe educație pentru sănătate, pe care-l voi depune la primărie”. (C.I.)

 

Articolul precedentFOTO De ziua lor, jandarmii au înarmat ziariștii
Articolul următorSoț și soție răniți într-un accident la Crăcăoani
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.